Medi ambient

Medi Ambient

Un terratrèmol de 3,9 graus al litoral de l'Empordà

El sisme, que no va provocar cap dany material, tenia l'epicentre a uns 30 km mar endins davant la costa de Palamós

El fenomen es va notar en força poblacions del litoral del Baix i l'Alt Empordà

Un terratrèmol que va arribar a una intensitat de 3,9 graus a l'escala de Richter es va fer notar ahir poc abans d'un quart de dues del migdia a bona part del litoral gironí. L'Institut Geogràfic de Catalunya (IGC) va situar l'epicentre del sisme a les 13.13 h a uns 30 quilòmetres mar endins davant del litoral de Palamós i Calonge, a una profunditat d'entre 5 i 8 quilòmetres sota el llit marí de l'anomenada fossa de Palamós.

El sisme no va provocar cap dany material, però es va percebre sobretot a l'interior d'edificis. A Palamós, el regidor de Seguretat, Josep Coll, explicava que la Policia Local no va rebre cap avís, però descrivia la sensació com la del pas d'un camió o un vehicle pesant que acabava topant lleument a la façana. A Calonge i Vall-llobrega, les altres dues poblacions afectades pel recent incendi, també es va percebre la vibració.

A Palafrugell no hi va haver sensació d'alarma però sí, en alguns casos, d'angoixa en no saber què estava passant. A la seu de la Policia Local de Palafrugell es van rebre una desena de trucades de veïns que preguntaven què havia estat aquella explosió que havien sentit. En un sol cas, els agents de la Policia Local van anar a comprovar en un domicili un avís que hi havia hagut esquerdes en un edifici. En la verificació que es va fer es va descartar que les esquerdes que es van detectar haguessin estat com a conseqüència de la sotragada sísmica que havia succeït.

Veïns de Palafrugell explicaven a aquest diari que la sensació havia estat com d'una explosió. De fet, les preguntes que adreçaven els ciutadans a la Policia Local anaven en aquest sentit. “Ha estat com si un camió hagués topat amb l'edifici, per la fressa de planxa aixafada del cop.” Van tremolar vidres i llums, però no es coneixien afectacions ni trencament de vidres.

Tot i que aquestes poblacions més properes del Baix Empordà són les que van notar més la lleugera sacsejada, el terratrèmol també es va sentir en bona part del litoral de l'Alt Empordà. A Roses, el regidor de Seguretat, Àngel Tarrero, confirmava que només algunes persones del municipi havien notat el moviment; Tarrero afegia que tot i que una intensitat de 3,9 graus ja és relativament important, a diferència de terratrèmols anteriors en aquest cas no es va sentir cap soroll. Amb tot, a les xarxes socials veïns de Roses i la zona de Torroella de Montgrí explicaven que havien observat un lleuger moviment d'algun edifici o d'arbres.

En l'escala d'intensitat que estableix l'IGC, aquest terratrèmol se situa al límit dels sismes “percebuts a prop de l'epicentre, sense danys”. A partir d'intensitats de 4 i 5 graus a l'escala de Richter els sismes passen a ser “percebuts a gran part del territori i amb possibles danys lleugers”.

Informació elaborada per Esteve Carrera, Joan Puntí i Emili Agulló.

LA XIFRA

3,9
graus a l'escala de Richter.
És la intensitat del terratrèmol registrat uns 30 km mar endins a l'altura de Palamós.

Un sisme de 3,3 graus al 2007 a Torroella

Un terratrèmol d'intensitat 2,4 a l'escala de Richter va tenir lloc el dia 25 d'aquest mes farà tres anys a Santa Cristina d'Aro i Sant Feliu de Guíxols. En aquella ocasió, l'epicentre era a quatre quilòmetres sota el massís de les Cadiretes. La percepció en aquella ocasió per part de la població va ser discontínua. Amb anterioritat, el 28 de març del 2007, va tenir-ne lloc un altre amb epicentre a Torroella de Montgrí. La intensitat d'aquell sisme va ser de 3,3 graus en la mateixa escala i va ser perceptible com el d'ahir dins de les cases. La demarcació de Girona té una baixa intensitat sísmica, igual que la resta de Catalunya; amb tot, des del 1994 i fins ara, és a dir, en uns 20 anys, se n'han registrat una trentena de significatius.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.