Medi ambient

El morrut, batalla perduda

La lluita contra la plaga de l'escarabat morrut roig que afecta les palmeres s'estén per les comarques gironines

Ja no hi ha dades actualitzades i ara ja es veu l'eradicació com a impossible

Hi ha molts ajuntaments que ja no actualitzen el nombre de palmeres malaltes

El primer cas de palmera afectada per l'escarabat morrut roig Rhynchophorus ferrugineus és de l'any 2008, a Hostalric, i sis anys després ja va afectar plenament totes les comarques costaneres de la demarcació sense que, pels experts, ja en sembli possible l'eradicació. El recull estadístic de casos que mantenien en el Departament d'Agricultura de la Generalitat fins fa uns mesos ja s'ha abandonat per falta de col·laboració de molts ajuntaments, que han deixat de comunicar els casos de plantes afectades. A hores d'ara s'intueix que el nombre de palmeres afectades supera de molt el que s'ha comptabilitzat. En el servei de sanitat vegetal de les comarques gironines admeten que la batalla “sembla perduda”. Lluís Batllori, el responsable, afirma que “portar-la cap a l'eradicació sembla impossible”. Batllori recorda que la majoria de plantes són de particulars i “ells en són els responsables”. El cost dels tractaments preventius i de xoc i també de la tala i eliminació de les plantes infectades i donades per perdudes provoca que molts particulars no actuïn com recomana el Departament d'Agricultura i ajudi que la plaga ja estigui descontrolada.

De l'última estadística fiable en mans del servei de Sanitat vegetal de les comarques gironines es desprèn que hi havia 58 municipis amb palmeres afectades i un total d'inventariades de 1.150. Aquesta xifra recollida al novembre del 2013 ja era el doble de la xifra calculada un any i mig abans, i ara està molt clarament superada. “Al principi érem molt precisos, però ara ja no ho podem ser. Hi ha hagut ajuntaments com els de Castelló d'Empúries o Torroella de Montgrí que hi han col·laborat molt. D'altres, ja sigui per falta de recursos o per desinterès, no ho han fet tant.”

Batllori va admetre que la plaga estava controlada fins al 2011, que és l'any en què se'n van començar a conèixer els primers casos al Baix Empordà. Ara en el departament ja renuncien a mantenir-ne l'estadística de control.

Ja són cinc les comarques gironines afectades (Alt i Baix Empordà, Gironès, Pla de l'Estany i Selva) i el principal focus se situa, en clar augment, a l'Alt Empordà.

Dues espècies afectades.

La gran majoria de les palmeres afectades són de l'espècie anomenada canària Phoenix canariensis. En aquestes, el morrut n'afecta la valona, que és la part superior del tronc d'on surten les fulles, que es podreix i queda completament borat, fet que comporta el perill per a les persones, ja que pot caure. Per això, en les palmeres afectades cal tallar-ne la valona i destruir-la. L'espècie anomenada datilera Phoenix dactylifera suposa només un 1 per cent de les afectades però quan queden infectades, el problema és multiplica perquè, en aquest cas, el tronc també en queda afectat. Això obliga a fer una tala completa de la palmera perquè l'escarabat també actua en el tronc i el perill de caiguda, per tant, augmenta.

El cost de la prevenció i de la tala i destrucció és alt

L'índex de mortalitat entre les palmeres infectades és alt. Quan es decreta que ja no hi ha res a fer és quan comença el nou problema, perquè moltes són immenses –n'hi ha de 15 metres d'altes– i la seva retirada, que és obligatòria per minimitzar el risc de propagació de la plaga, té un cost altíssim. El tècnic de Sanitat Vegetal, Lluís Aguilar, explica que “treure'n alguna de les més grosses pot arribar a costar més de 600 euros”. Les mesures de xoc en el cas d'infecció, així com també els tractaments de prevenció, tenen un cost altíssim. Això fa que, sovint, molts propietaris es despreocupin de la sort de la palmera. El tractament de xoc s'executa en dues sessions que es reparteixen en quinze dies, mentre que el pla anual de tractament consta de cinc dosis. En aquest cas, el cos preventiu de palmera per any és del voltant dels 300 euros. Hi ha, per una altra banda, uns mètodes d'aplicació per a particulars per un preu que voreja els 100 euros.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia