Medi ambient

Prop de 9.000 palmeres afectades a tot Catalunya

El Departament d'Agricultura Ramaderia, Pesca, Alimentació i Medi Natural ha mantingut un control estadístic força exhaustiu de l'afectació de l'escarabat morrut roig en les palmeres del país fins a final del 2013. Des de llavors, s'ha abandonat el recompte per la impossibilitat de mantenir-lo al dia. En les últimes dades –ja clarament superades, segons admeten fonts del departament– són del 20 de novembre del 2013 i denotaven que hi havia dinou comarques afectades, vuit de barcelonines, quatre de la demarcació de Tarragona, dues de les terres de l'Ebre i cinc de les gironines. La xifra de municipis amb palmeres afectades era de 267 i les plantes afectades eren de 8.839, de les quals 1.150 eren a les cinc comarques gironines (Selva, Alt i Baix Empordà, Pla de l'Estany i Gironès).

La majoria (535) eren a l'Alt Empordà, on hi ha tretze municipis amb palmeres infectades. A Castelló d'Empúries –amb el nucli d'Empuriabrava com a principal focus–, Agricultura comptabilitza fins a 500 plantes infectades. Al Baix Empordà, el nombre de plantes afectades és de 189. Destaquen les 41 de Sant Feliu de Guíxols i les 117 de Torroella de Montgrí. Al Gironès –amb el pla de l'Estany, les úniques interiors– n'ha trobat a 9 municipis (34 d'afectades). A Girona n'hi ha 8.

Per la Selva, comarca des d'on es va propagar la plaga a partir del 2008, destaquen les 106 de Lloret de Mar. També n'hi ha 77 a Blanes, 35 a Tossa, 33 a Fogars de la Selva i 21 a Vidreres. Són un total de divuit municipis, amb 389 palmeres infectades.

Empuriabrava, pressió sobre els particulars

Va ser a principi de l'any 2012 quan, en el servei de Sanitat Vegetal, van anunciar que feia uns mesos que havia arribat el morrut a Castelló d'Empúries. Concretament, al nucli d'Empuriabrava, amb un cens aproximats d'unes 5.000 palmeres. A hores d'ara –al cap de dos anys– més de 500 palmeres ja n'estan afectades, segons asseguren les mateixes fonts. L'Ajuntament de Castelló d'Empúries disposa d'una ordenança municipal del juny del 2012 que obliga els propietaris de palmeres a tractar-les. De fet, recentment ja s'han obert els primers expedients als ciutadans que han fet cas omís de la normativa.

Els vivers, perillosa font de contagi, estan controlats gràcies al passaport fitosanitari, que és una obligació per a l'exportació. El comerç de les palmeres es manté tot i que n'han baixat ostensiblement les vendes els últims anys. Fins fa pocs mesos, els vivers gironins eren espais lliures de morrut roig. Això ha canviat tot i que, els dos casos que s'han localitzat a l'Alt Empordà, corresponen a dos vivers amb problemes de gestió i que no tenen un funcionament adequat. En la resta de vivers de les comarques, el control és exhaustiu i l'efectivitat per preservar el contagi és extrema.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia