Medi ambient

Gavà insta l'ACA a posar fi a l'aigua fecal d'una riera

L'Ajuntament parla de contaminació puntual però fa cinc anys que reclama una solució a la riera de Canyars

L'Ajuntament de Gavà ha reclamat una reunió urgent amb l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) perquè aquesta solucioni els problemes de contaminació que presenta la riera de Canyars. Uns problemes que, segons el consistori, són puntuals però que s'arrosseguen com a mínim des del 2009, en què el consistori va començar a queixar-se a l'ACA de l'abocament d'aigües del clavegueram a les rieres de Parets i Canyars. Segons José Obispo, regidor de Manteniment de la ciutat, la xarxa en baixa, de titularitat municipal, recull l'aigua de les pluges i les cases. Aquestes aigües s'aboquen a la xarxa en alta, competència de l'ACA, i a través d'aquesta canonada arriba a la depuradora de Viladecans. “Així funciona el 80% del temps”, precisa Obispo, “excepte quan hi ha pluges de certa intensitat”.

“Llavors es produeix un petit col·lapse a la xarxa en alta i un sobreseïment puntual de les aigües del clavegueram”, diu Obispo. L'aigua contaminada discorre per la riera de Parets i després per la de Canyars fins a arribar al mar. Segons el consistori, si les aigües grises arriben al mar es dissolen i, si no, perquè ho impedeix la barrera de sorra, queden embassades al tram final i es barregen amb les aigües superficials. “Les aigües contaminades acaben desapareixent per l'efecte d'oxigenació del sol”, assegura Obispo, que hi afegeix que les anàlisis a la platja ”són excel·lents durant tot l'estiu”. Malgrat que “la quantitat vessada és molt petita, sabem que és un problema que s'ha de solucionar”, assenyala el regidor. Per aquest motiu l'Ajuntament ha reclamat a l'ACA en diverses ocasions –la primera va ser el juliol del 2009– “l'execució de les accions necessàries per adequar la xarxa en alta per evitar sobreseïments en episodis de pluja”.

L'ACA, al seu torn, assegura que té prevista en la seva planificació una actuació als col·lectors de Can Bruguer i Ca n'Espinós amb una inversió de 147.000 euros. Encara no hi ha calendari per fer les millores, “subjectes a disponibilitat pressupostària”, segons l'agència. Mentre això arriba, l'ACA afirma que té previst fer inspeccions per determinar si hi ha abocaments d'aigües residuals.

Campanya dels ecologistes a Change.org

R.M.B.

Les Agulles-Ecologistes en Acció ha engegat una recollida de firmes a la plataforma Change.org en què reclama que es posi fi a la contaminació. La petició està adreçada a la Generalitat i l'Ajuntament, responsables segons els ecologistes del bon estat de la riera. L'entitat i l'associació de veïns de Gavà Mar calculen que la contaminació s'està produint des del 1999 i alerten que causa mortaldat a la flora i fauna i problemes de salut a les persones.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia