Medi ambient

Reus estudia la inclusió d'una via verda al POUM

Els principals barrancs i rieres del terme marcaran aquest itinerari verd i de lleure que pretén relligar la perifèria

La proposta l'han redactada reconeguts especialistes en paisatgisme

En el marc dels treballs dirigits a preparar la futura aprovació inicial del Pla d'Ordenació Urbanística Municipal (POUM), la regidoria d'Arquitectura i Urbanisme de l'Ajuntament de Reus va rebre, el passat mes d'abril, l'estudi que havia encarregat per tal d'incloure el disseny d'una via verda en el planejament urbanístic de la ciutat. Aquest estudi, que han fet especialistes en paisatgisme com ara l'arquitecta Maria Goula i en què ha col·laborat Jordi Bellmunt juntament amb altres tècnics, ha dibuixat una proposta d'àrea verda i de lleure al voltant del terme que podria arribar als 5,5 quilòmetres de longitud, que relligaria els espais agrícoles, les masies i els camins rurals i que permetria donar protecció a la perifèria de la capital del Baix Camp. Actualment, aquest plantejament de via verda, que dibuixada sobre plànol sembla una V, es troba en fase d'anàlisi i de reflexió per part dels serveis d'arquitectura i d'urbanisme del consistori reusenc abans d' incloure-la en el document del POUM, segons explica el regidor d'Urbanisme, Miquel Domingo.

Resseguint els principals cursos hídrics de la ciutat, com ara els barrancs i les rieres, l'esbós principal de la via verda partiria de la T11 al voltant de del barranc del Roquís i arribaria, per l'altre extrem, fins a la zona del cementiri on es troba la riera de la Quadra. En aquest recorregut, el vèrtex que uniria els dos ramals se situaria, aproximadament, a la zona compresa entre la carretera de Salou i Bellissens. Domingo comenta que a aquest itinerari “essencial” es podrien afegir traçats secundaris. Si es realitzessin aquests traçats, la V inicial pràcticament es convertiria en un cercle verd al voltant de Reus.

LA XIFRA

5, 5
quilòmetres
de longitud al voltant del terme de Reus seran els que tindrà la via verda en estudi per Urbanisme.

LA XIFRA

300
masos
antics són els que hi ha a la capital del Baix Camp. Alguns són notables pels seus trets històrics o artístics.

Una ruta que pot sumar sinergies

Al terme de Reus hi ha comptabilitzat més de 300 masos antics, alguns dels quals tenen un interès notable per la seva història o per les seves característiques artístiques. Aquesta realitat va impulsar l'Ajuntament de Reus a elaborar recentment un catàleg de masos en sòl no urbanitzable que els classifica i els estudia. Concretament, un dels eixos de l'anomenada via verda, l'àrea propera a la riera de la Quadra, concentraria diferents tipus d'aquests edificis d'època modernista i noucentista i podria servir per plantejar una mena d'itinerari ciclista que lligaria el terme de Reus i el de la veïna Tarragona. Aquesta proposta, juntament amb altres de diferents àmbits, s'hauria esbossat en el marc de la recent comissió bilateral celebrada entre els dos municipis fa escassament tres setmanes. La idea inicial buscaria no tan sols combinar lleure i esport, sinó que també podria arribar a combinar diferents mètodes de transport, com ara la bicicleta i el servei de trens. De moment, la ruta és tan sols una proposta però podria arribar a fer-se realitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia