Medi ambient

XAVIER DEL ACEBO

RESPONSABLE DEL PROGRAMA DEL MOSQUIT TIGRE DE DIPSALUT

“Cada humà és patidor dels seus propis mosquits tigre”

Quina peculiaritat té la campanya del mosquit tigre aquest any?
Els episodis i pics de creixement de mosquit tigre van molt lligats a la meteorologia. Aquesta varietat sempre necessita aigua acumulada. Per néixer i créixer. Quan un any és molt sec s'arriba al setembre o a l'octubre amb pocs punts d'aigua i, en canvi, si hi ha pluges, com aquest, en els recipients que hi ha al jardí es creen basses i s'acumula aigua en horts i embornals, i els mosquits tenen un cicle més de reproducció. Aquest any es preveu que el nivell de mosquits sigui més alt al final de l'estiu que l'any passat, per exemple.
Com està distribuït el mosquit per la demarcació?
A l'inici del programa de Dipsalut donàvem una importància alta a conèixer-ne la distribució per saber com anava evolucionant. Es van descobrir les vies de transport, es va estudiar la posta i la comunitat científica i la comissió interinstitucional de la Generalitat del control de vectors va entendre que el mosquit tigre s'instal·laria on es pogués instal·lar per qüestions climatològiques, tard o d'hora. I vam deixar de donar importància si era aquí o allà.
Moment en què els humans ens vam donar per vençuts?
Vam veure que seria així. Havia passat a Grècia, a Itàlia i a França i allà on ha arribat el mosquit ja no l'han tret mai més. Llavors es va canviar l'estratègia: ara estem segurs que en tindrem i ha passat a guanyar importància la lluita per rebaixar-ne les densitats. Estadísticament, un 80% dels punts de cria estarien en espais privats i un 20% en espais públics.
Què es fa en els espais públics?
Dipsalut fa una sèrie d'accions aplicant productes i donant suport als ajuntaments perquè puguin tractar amb larvicides els embornals i els punts on veiem que poden criar. I en l'espai privat no queda més alternativa que la formació, la sensibilització i donar el missatge a la gent perquè entengui que, al final, si el mosquit no té aigua no té vida. Si deixessis sense aigua el mosquit li trencaries el cicle reproductiu i no en tindries cap.
Cada humà és responsable dels seus mosquits.
Cada humà és patidor dels seus mosquits. Volen molt poc i no van lluny. Al llarg de la seva vida, es mouen en un radi d'uns 100 metres. El mosquit tigre que et pica l'has criat tu o el veí de casa teva. Per això la sensibilització és tan important.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia