Medi ambient

Setge als incendis al Vallès

El Consell Comarcal impulsa un programa per aprofitar la biomassa del bosc per produir energia calorífica i crear llocs de treball

Es faran dos centres per estellar troncs i es promourà l'ús de calderes

Aprofitant la biomassa es
vol crear un nou sector econòmic

Els successius temporals de neu com els del 2010
o episodis de ventades (2009 i 2013), a més del gran foc de l'Empordà de l'any passat, van evidenciar que cal una nova manera de gestionar els boscos. Al Vallès Occidental, el nefast incendi que l'any 2003 va posar fi a la vida de cinc persones i va cremar a mitjan agost 4.500 hectàrees de zona boscosa de Sant Llorenç Savall –1.500 del parc natural–, Gallifa, Granera, Mura, Castellterçol i Monistrol de Calders, ja va activar els alcaldes per elaborar un pla de gestió forestal amb les ADF i recursos econòmics d'altres administracions que ha anat dotant la comarca d'eines (camins arranjats, punts d'aigua, passos de riera, millora de cobertura de telefonia...).

Però s'era conscient que amb aquestes actuacions no n'hi havia prou i els alcaldes van decidir encarregar al Consell Comarcal tirar endavant el programa Boscos del Vallès per “anar més enllà” en la prevenció dels incendis amb l'objectiu de netejar-los de biomassa sobrant, que actua com a combustible en cas d'incendis, i convertir-la en
estella per generar ener-gia calorífica renovable, explica el conseller de Medi Natural de l'ens i alcalde d'Ullastrell, Joan Ballbè. La iniciativa està en fase d'implantació i s'estan analitzant els diferents estudis d'enginyeria que han mesurat per exemple si hi ha suficient biomassa als boscos o quins són els nivells de la contaminació de CO2 que es generarà amb la seva combustió en calderes.

Boscos del Vallès es desenvoluparà fins al 2017 i la intenció, hi afegeix Ballbè, és casar diferents in-
teressos. Per exemple, la ja comentada prevenció d'incendis, amb la necessitat de crear ocupació impulsant un nou sector econòmic a la comarca al voltant de la gestió d'energia. A la vegada els propietaris dels boscos en trauran un rendiment i veuran com es redueix el potencial combustible amb esclarides estudiades i planificades d'arbres i vegetació.

El 59% de la comarca és zona forestal i, d'aquesta, fins al 90% està en mans de particulars, amb els quals els responsables del projecte s'hi estan començant a reunir per explicar-los les seves bondats, ja que “fins ara han estat amb els braços plegats i a l'expectativa per veure quina possibilitat de rendiment en podien treure”, diu Joan Ballbè. La intenció és que amb el programa Boscos del Vallès “tothom en surti be-neficiat”. L'alcalde d'Ullastrell també posa de manifest que els propietaris privats de masses forestals ja s'han adonat des de fa un temps de la importància d'associar-se per buscar beneficis i estratègies comunes com ha passat al Baix Llobregat o també a Castellar del Vallès, entre altres llocs.

Un altre dels punts que vol potenciar el programa és la instal·lació de calderes de gran capacitat en equipaments que donin servei comarcal durant tot l'any, com ara universitats i hospitals, a més d'altres com la que es vol col·locar a l'escola d'Ullastrell que garanteixin el consum de biomassa i no d'altres combustibles fòssils com el gas i el gasoil. A banda de la construcció i explotació d'instal·lacions consumidores, també serà necessari fer un parell de plantes que converteixin la biomassa en estelles i que s'encarreguin de la seva logística. Per fer-ho possible s'han ampliat els objectius del pla d'actuació comarcal, que també inclouen la creació d'un servei públic per licitar que gestioni i valoritzi la biomassa per crear energia renovable.

La iniciativa està pressupostada amb 2.550.000 euros i compta amb subvencions provinents dels fons del Pla Únic d'Obres i Serveis de la Generalitat (Puosc) i de la Xarxa de Governs Locals (XGL) de la Diputació de Barce-
lona, amb la qual ha firmat un conveni.

12
punts d'aigua
s'han construït i dues antenes repetidores de comunicacions per ràdio, a Ullastrell i Matadepera
4
parcs
de bombers professionals té la comarca, 3 de voluntaris, 2 d'auxiliars i 15 ADF
59
per cent
de la comarca és forestal i el 74%, arbrat. El 90% està en mans privades i el 32% té plans d'ordenació
2.123
quilòmetres
de camins i pistes forestals s'han inven-tariat i se n'han arranjat 300 quilòmetres

Sant Cugat cedeix la gestió d'una finca a Collserola

L'Ajuntament de Sant Cugat i l'EMD de Valldoreix han anat un pas endavant per trobar una solució a la gestió de la massa forestal i han acordat cedir la gestió de la finca pública de Can Monmany –copropietat d'ambdues administracions–al Consorci del Parc Natural de Collserola.

D'aquesta manera, les 73,40 hectàrees de massa forestal de Can Monmany –no inclou l'edifici ni la zona agrícola– quedaran integrades a les finques que ja gestiona el consorci del parc, que té en concessió, mitjançant concurs públic, l'explotació forestal de més de 500 hectàrees a Collserola.

L'objectiu d'aquesta cessió és optimitzar la gestió forestal de Can Monmany i, a la vegada, contribuir a la utilització de biomassa generada a Collserola com a font d'energia renovable. Amb aquest acord es facilitarà la possibilitat que l'Ajuntament pugui adquirir biomassa al consorci del parc per utilitzar-la en els dos edificis municipals que funcionen amb aquesta font energètica: el centre social i sanitari de la Floresta i l'edifici d'educació infantil de l'escola Catalunya. A més, l'Ajuntament podria utilitzar els residus forestals que gestiona el consorci del parc per al futur centre d'apilament de biomassa que es vol projectar a la ciutat.

Amb aquesta cessió
també es dóna compliment a una moció del ple aprovada el desembre del 2013
en què s'acordava afavorir una gestió forestal soste-
nible a Collserola.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia