Medi ambient

Medi Ambient

Contravisita a cala Montjoi

Els ecologistes fan una visita guiada al lloc on Adrià vol fer elBullifoundation per mostrar l'impacte negatiu que, segons ells, tindria el projecte

Comencen una recollida de signatures per donar suport a les seves al·legacions

L'interès públic del patrimoni natural de cala Montjoi i del Parc Natural del Cap de Creus, contraposat a l'interès públic que reivindica Ferran Adrià per al seu projecte elBullifoundation. Aquest és el debat que les entitats mediambientals van plantejar ahir in situ en una visita guiada a la cala Montjoi, per exposar els seus arguments i explicar els perjudicis que, segons ells, tindria el projecte del millor cuiner del món sobre aquest entorn privilegiat. L'acte d'ahir també marcava l'inici d'una recollida de signatures per donar suport a les al·legacions que els ecologistes presentaran a mitjans de setembre contra el projecte.

Un centenar de persones es van concentrar a la platgeta, responent a la convocatòria de la Iaeden-Salvem l'Empordà i Depana (Lliga per a la Defensa del Patrimoni Natural): amb plànols i intervencions de biòlegs i geògrafs, els ecologistes van reprendre els seus principals arguments: “No podem acceptar el precedent que significaria tramitar una llei a mida per a aquest projecte, l'impacte que provocaria l'anunciada afluència de gent sobre aquests espais protegits i amb uns accessos que quedarien totalment desbordats”, explica Bàrbara Schmitt, portaveu de la Iaeden. Detallant l'impacte d'elBullifoundation, Marta Ball-llosera resumeix el projecte: “Amb una ampliació del 300% de l'edificació existent en un lloc on la llei només permet, excepcionalment, ampliacions del 50%, és un projecte que no respecta res.”

Per als ecologistes, elBullifoundation pot ser un projecte interessant, però no a cala Montjoi: avancen que executar-lo allà significaria implícitament una ampliació de la carretera i tindria un efecte de taca d'oli, amb més afluència i trànsit sobre espais de màxima protecció, com el cap Norfeu i el conjunt del Parc Natural del Cap de Creus.

No cal dir que els participants a l'acte d'ahir ja estaven convençuts per endavant de la validesa d'aquests arguments: “Ja hem aturat projectes als aiguamolls i també aturarem aquest”, deia una persona entre els assistents. Uns assistents que no s'emocionen per la “projecció internacional” de Ferran Adrià, perquè asseguren que “hi ha molta gent amb projecció al país” i que “si cada un vol muntar la seva paradeta en llocs de luxe com aquest, destrossaran el país”.

L'alternativa, segons els ecologistes, seria limitar les instal·lacions de cala Montjoi a la part d'investigació prevista en elBullifoundation, i situar la part museística del projecte a Roses, on l'impacte sobre l'economia local seria més aprofitable. Avalats per les 75.000 firmes recollides a través de la plataforma Change.org, els ecologistes van començar ahir una segona recollida de signatures: aquesta vegada, per donar suport a les al·legacions que presentaran a final de setembre contra el projecte actual. Unes signatures que portaran al Parlament i que volen fer servir per convèncer els grups polítics amb representació parlamentària de la validesa dels seus arguments.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia