Medi ambient

Estiu de molta aigua i poc foc a les comarques gironines

L'alta pluviometria fa que s'hagin batut rècords històrics de precipitacions a diverses poblacions gironines

En la campanya d'estiu només s'han cremat 2 hectàrees, una xifra irrisòria comparada amb les d'altres anys

A Olot ha plogut en tres mesos la meitat del que sol fer-ho en un any

Demà, 15 de setembre, es clourà oficialment la campanya d'estiu amb menys incendis dels últims anys a les comarques gironines. L'any passat ja va ser un estiu amb poc foc, després de les malaurades altes xifres del 2012 per l'incendi de l'Alt Empordà, però aquest any la xifra és irrisòria: poc més de dues hectàrees cremades. La principal causa ha estat la meteorologia. Aquest estiu no només ha estat l'estiu amb menys foc sinó també el de més aigua. L'alta pluviometria de tota la meitat nord del país –és a dir, de les comarques gironines– ha fet que diverses localitats de la demarcació batessin rècords històrics de precipitació.

Molta aigua

El Servei Meteorològic de Catalunya assenyala que ha estat un estiu entre plujós i molt plujós a tota la meitat nord de Catalunya, gràcies a l'alta pluviometria de juliol i agost, mentre que el juny va ser més sec. Destaca que en punts del Baix Empordà les precipitacions totals recollides de juny a agost superen el 190% respecte de la mitjana climàtica. Aquest és el cas de Torroella de Montgrí (215%), la Tallada d'Empordà (211%) i la Bisbal (199%). En els casos de Torroella i la Bisbal, ha estat l'estiu més plujós des que s'hi van posar en funcionament les estacions meteorològiques el 1999 i el 1998, respectivament. També s'han batut rècords històrics en altres estacions, com ara a Cassà, Monells i Anglès. I a la Tallada d'Empordà i a l'Estartit feia uns vint anys que no s'hi acumulaven totals tan elevats. De fet, a la Tallada es bat el rècord si només es compten el juliol i l'agost.

Una cosa similar passa a la ciutat de Girona, on la pluja recollida en aquests tres mesos és un 189,5% superior a la mitjana climàtica. La capital és la cinquena població de la demarcació on s'ha recollit més aigua: 306,3 mm. Això significa el rècord des de fa 17 anys, ja que cal anar fins a l'any 1997 per trobar un estiu més plujós. Si només es tenen en compte el juliol i l'agost, s'han acumulat 277,5 mm, un valor mai assolit des de 1911, any en què van començar els registres meteorològics continus a la ciutat.

Les quantitats de precipitació més abundants aquest estiu a les comarques de Girona, però, fora de l'àmbit de l'alta muntanya, s'han registrat a la Garrotxa i el Ripollès. La xifra més alta de tota la demarcació és la d'Olot (421,6 mm), on l'estiu ha estat el més plujós, com a mínim, dels darrers 35 anys. Dit d'una altra manera: en els tres mesos d'estiu hi ha caigut prop de la meitat del que hi acostuma a ploure en un any.

En segon, tercer i quart lloc de més pluja acumulada se situen, respectivament, Molló (412,7 mm), Sant Pau de Segúries (381,7 mm) i la Vall d'en Bas (357,1 mm), amb xifres altes però inferiors a les que van tenir el 2011.

Poc foc

Les dades del Departament de Medi Natural són clares: només 2,12 hectàrees forestals cremades –en 23 incendis– des que el 15 de juny va començar la campanya d'estiu, una xifra irrisòria comparada amb el mateix període dels últims deu anys. Ja l'estiu de l'any passat va haver-hi la xifra més baixa dels últims anys (9,13 ha en 36 incendis) després que el 2012 fos el pitjor estiu dels últims temps (amb 9.254,56 ha) arran dels focs de l'Empordà.

En tot l'estiu no hi ha hagut cap incendi al Ripollès, ni al Pla de l'Estany ni a la Garrotxa. A l'Alt Empordà n'han tingut 7, igual que al Baix Empordà; al Gironès, 5 i a la Selva, 4. Només al Baix Empordà s'ha cremat més d'una hectàrea. Són xifres, doncs, que ratllen el 0.

Mirat des de principi d'any, el total augmenta considerablement a causa del foc del març a Vall-llobrega. Concretament, de l'1 de gener al 31 d'agost es van cremar 380 ha al Baix Empordà, 8,45 al Gironès, 4,10 a l'Alt Empordà, 1,02 al Ripollès, 0,80 a la Selva, 0,22 a la Garrotxa i 0,04 al Pla de l'Estany. En total, gairebé 395 ha, una xifra inferior a la dels dos últims anys, però per sobre dels cinc anteriors.

2,12
hectàrees
és la superfície forestal total cremada des de mitjan juny: 1,81 ha són arbrades i 0,31 no arbrades.
277,5
mm
és la precipitació acumulada a Girona ciutat entre juliol i agost, rècord absolut des que es recullen dades (1911).

Sense calorades extremes

El Servei Meteorològic de Catalunya no només destaca que aquest ha estat un estiu amb rècords de precipitació sinó també que no hi ha hagut calorades extremes. De fet, destaca que el juny va ser càlid però que el juliol va ser fred a bona part del país i l'agost, fred a la meitat nord.

Això sí, el balanç global de temperatura dels tres mesos ha resultat, en general, proper a les mitjanes climàtiques, tot i que en molts punts s'han quedat unes dècimes per sota. La població gironina on s'ha registrat una anomalia negativa més pronunciada és Das, a la Cerdanya, amb una temperatura mitjana sis dècimes per sota de l'habitual. També destaquen Sant Pau de Segúries, Castell d'Aro i la Vall d'en Bas, amb tres dècimes per sota; i Olot, Molló i Cassà de la Selva, amb dues dècimes.

Al costat contrari, també hi ha hagut anomalies positives destacades en punts de l'Empordà: Roses, amb 8 dècimes més de l'habitual, i Espolla, la Tallada d'Empordà i Torroella de Fluvià, totes tres amb 6 dècimes més.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia