Medi ambient

Repsol buscarà més bosses de petroli al litoral tarragoní

El Ministeri de Medi Ambient autoritza les exploracions geològiques a l'entorn de la plataforma Casablanca per veure si hi ha més reserves d'hidrocarburs

La companyia hi invertirà 15 milions

La companyia Repsol ja té llum verd per poder investigar si al subsòl marí de la costa tarragonina hi ha més bosses de petroli. Fa dos anys que havia sol·licitat permís per fer estudis geològics a l'entorn de la plataforma Casablanca, a la recerca de noves reserves d'hidrocarburs. I el Ministeri d'Agricultura, Alimentació i Medi Ambient ha aprovat ara la declaració d'impacte ambiental favorable i dóna via lliure al projecte d'exploració. Per poder-lo executar, però, encara hi ha pendent l'autorització del Ministeri d'Indústria i Energia.

Fonts de la companyia van voler deixar ahir molt clar que el projecte no implica fer “cap perforació ni cap forat”: “Es farà una mena de radiografia del subsòl, per veure si hi pot haver petroli”, van apuntar. La identificació es farà mitjançant la utilització d'ones sonores i proves de sísmica en tres dimensions. Per a aquestes tasques es contractarà un vaixell, dotat amb uns dispositius amb tecnologia puntera. La inversió prevista és de 15 milions d'euros, segons els responsables del complex de Repsol a Tarragona.

L'àrea marítima que s'investigarà geològicament és de 684 quilòmetres quadrats, situada a l'entorn de la plataforma Casablanca, des d'on ja s'extreu una part del cru processat al complex. La plataforma es troba davant de la costa de Tarragona i del delta de l'Ebre. Fonts de la companyia van confirmar que l'estudi geològic que realitzarà el vaixell en aquesta àrea durarà uns quaranta dies, a partir del moment que comencin els treballs.

Dues condicions

L'Estat, però, ha posat dues condicions a la companyia: una, que l'àrea d'operacions ha de respectar una separació de vint quilòmetres a l'entorn del límit de la banda marina del Lloc d'Importància Comunitària (LIC) Delta de l'Ebre. I dues, que es limita a determinats mesos de l'any el termini en què es poden desenvolupar les actuacions previstes per evitar un impacte negatiu sobre les espècies marines més sensibles.

LA XIFRA

684
quilòmetres quadrats
de fons marí explorarà Repsol per veure si hi troba noves reserves de petroli.

“Sembla que sí que en trobarem”

La plataforma petroliera Casablanca ja fa més de trenta anys que existeix davant la costa de Tarragona i el delta de l'Ebre. Es va crear als anys vuitanta i s'hi extreu una part del cru que es processa al complex de Tarragona. Els trenta anys d'operacions en aquesta plataforma ja han donat a la companyia un coneixement ampli sobre les característiques del fons marí. Els estudis actuals, però, “es faran amb tecnologia més moderna”, fet que permetrà obtenir una informació molt més detallada. Tenen la certesa que hi trobaran més reserves de petroli? “Raonablement, sembla que sí que hi podem trobar més petroli, perquè estem en una zona on ja n'hi ha; però fins que no es forada, no en pots tenir la certesa”, apunten representants de Repsol. El projecte aprovat ara, però, encara no contempla realitzar les prospeccions per extreure petroli. De moment, un cop obtinguin l'autorització del Ministeri d'Indústria, faran les proves de sísmica. I un cop s'hagi radiografiat el fons marí, la companyia es plantejaria emprendre la segona fase: l'inici de l'extracció del cru.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia