Medi ambient

Vila decideix per fi tancar l'abocador de Vacamorta

El conseller prohibirà en els pròxims dies l'entrada de nous residus al dipòsit controlat, com mana el TSJC

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, resoldrà en els pròxims dies la prohibició d'entrada de nous residus al dipòsit controlat de Vacamorta, a Cruïlles, arran de la sentència del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya (TSJC) que ordenava la clausura i restauració dels terrenys de les antigues terreres.

El Departament de Territori i Sostenibilitat, segons un comunicat fet públic ahir, manté com a “prioritat garantir la correcta gestió dels residus actualment dipositats mentre s'acorda la clausura definitiva de l'abocador, que s'ha de realitzar amb totes les garanties des del punt de vista ambiental i sanitari”.

Pel que fa a Vila, tal com va expressar a l'estiu en seu parlamentària, és partidari de la clausura i progressiva restauració de l'abocador, per evitar els efectes negatius sobre la salut i sobre el medi que podria provocar el trasllat dels residus en descomposició que hi ha actualment al recinte. Però la Generalitat encara no ha avaluat el cost de buidar el dipòsit i la restauració ambiental del paratge, que reclama la sentència.

Segons càlculs del Departament, el volum de residus dipositats a Vacamorta ascendeix a 2,2 milions de tones. Són deixalles de caràcter industrial i amb molt baix contingut orgànic, però que generen lixiviats i emissions de biogàs que, diuen, “cal tenir en compte”.

LA XIFRA

2,2
milions de tones
de residus es calcula que s'han dipositat a l'abocador controlat de Vacamorta des de l'any 2000.

L'Ajuntament encarrega l'estudi del buidatge

El govern de Cruïlles, Monells i Sant Sadurní de l'Heura es manté ferm en la reivindicació que es compleixin tots els termes de la sentència del TSJC, i ha encarregat un informe per calcular els costos de la clausura, buidatge, descontaminació i restauració dels terrenys on encara funciona l'abocador controlat. El consistori, encapçalat per l'alcalde Salvi Casas, ha demanat personar-se en el procés judicial obert per la Plataforma Alternativa a l'Abocador de Cruïlles (PAAC), com a mínim per instar al cessament de l'activitat, que ara ha promès el Departament.

Respecte al buidatge, la posició de partida del municipi és reclamar-lo, tot i que l'alcalde aquest estiu ja considerava una alternativa més realista: la reclamació de compensacions per a la població en cas que finalment el TSJC s'avingui a donar per bona la mera clausura.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia