Medi ambient

Tractament d'aigües residuals deficient a Figueres i Banyoles

La Comissió Europea denuncia aquests dos municipis per incompliment de la directiva comunitària des de fa setze anys

L'ACA i els ens locals ho admeten i diuen que està en vies de solució

La Comissió Europea va denunciar ahir que cinc municipis catalans, entre els quals hi ha Figueres i Banyoles, incompleixen la directiva comunitària de tractament d'aigües residuals. Aquests dos municipis gironins i també Berga, Abrera i Capellades no disposen, segons Brussel·les, de “sistemes adequats de col·lecció i tractament d'aigües residuals urbanes” i això suposa “un risc per a la salut humana, els aqüífers i el medi marí”.

La CE admet que “s'han resolt alguns problemes” des de la seva primera queixa, l'any 2003, però ressalta que “el ritme lent de millores ha portat ara” el nou eurocomissari de Medi Ambient, Afers Marítims i Pesca, Karmenu Vella, a denunciar-ho als jutges de Luxemburg, que podrien imposar una sanció a l'Estat espanyol. En la denúncia sobre aquesta problemàtica, que s'analitza en zones de més de deu mil habitants, a més dels cinc municipis catalans, s'hi inclou el cas de l'àrea gallega de Pontevedra-Marín-Poio-Bueu i el municipi andalús Bollullos Par del Condado.

“Espanya sempre s'ha quedat enrere en implementació” de la legislació d'aquest àmbit, que és del 1991, segons destacava ahir la CE, que recordava que des del 1993 s'està obligat a identificar “àrees sensibles on és necessari un tractament més rigorós” i “s'han d'haver posat en funcionament sistemes per recollir i tractar” les aigües residuals. Els municipis denunciats fa setze anys que vulneren la directiva comunitària.

Concretament, la CE denuncia que “encara no es fa un tractament adequat” a les aigües residuals “en aglomeracions com Berga, Figueres i el Terri (Banyoles)” mentre que en el cas d'Abrera i Capellades les al·legacions i “dades enviades són incompletes o mostren que s'estan incomplint els estàndards adequats”.

Resposta

Tant l'Agència Catalana de l'Aigua (ACA) com l'Ajuntament de Figueres, com el Consell Comarcal del Pla de l'Estany van admetre ahir el problema i van afirmar que està en vies de solució. L'ACA va situar la finalització de les obres necessàries per complir la llei en l'any 2018.

L'Ajuntament de Figueres va emetre un comunicat en què recorda que el tema era competència de l'ACA i que si no s'ha fet la nova depuradora acordada entre les dues administracions el 2007 ha estat pels “problemes pressupostaris” d'aquesta agència. El consistori figuerenc explicava que just aquesta setmana s'ha fet una reunió en què l'ACA els va “comunicar” que està tramitant “i executarà durant el 2015” una obra per adaptar l'actual depuradora a la directiva europea i solucionar definitivament el problema. L'ACA, en canvi, va afirmar que la remodelació de la depuradora era una “solució tècnica consensuada amb l'Ajuntament” i que tot just està en procés la licitació de la redacció del projecte, que no està previst executar fins al bienni 2017-2018.

Una cosa similar passa en el cas de Banyoles. El president del Consell Comarcal del Pla de l'Estany, Jordi Xargay, va explicar a l'ACN que la depuradora “compleix tots els paràmetres” que s'exigeixen però que, en moments puntuals, no filtra adequadament els compostos de nitrogen perquè no té capacitat. Va remarcar que l'ACA “ja ha fet importants esforços” per millorar-ho i va assenyalar que el 2015 hi ha prevista una inversió de prop d'un milió d'euros per ampliar la capacitat de depuració del nitrogen i acabar de corregir aquesta disfunció. Des de l'ACA, però, situen el projecte d'ampliació de capacitat per eliminar nutrients tot just en l'inici del procés de licitació de redacció i preveuen l'execució pel 2017-18.

L'ACA, que afirma que els casos d'Abrera i Capellades ja estan solucionats i que a Berga l'ampliació de la depuradora podria iniciar-se el 2015, recorda que quan la CE va iniciar el procediment, fa deu anys, hi va incloure 29 zones catalanes i remarca la gran reducció que hi ha hagut.

LA XIFRA

2
municipis
gironins han estat denunciats per la Comissió Europea davant del Tribunal de Justícia de la UE.

LA FRASE

Continua faltant un sistema de tractament adequat en aglomeracions com Berga, Figueres o el Terri (Banyoles)
Comissió Europea

LA DATA

2018
és l'any
que l'Agència Catalana de l'Aigua diu que s'han d'haver acabat les obres de millora a les depuradores.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia