Medi ambient

Montcada debat el futur de la cimentera Lafarge

El director de l'empresa reconeix que han de millorar l'impacte visual durant la primera reunió de la comissió informativa i de sostenibilitat amb les entitats

La fàbrica de ciment Lafarge, l'Ajuntament, la Generalitat i entitats veïnals i esportives de Montcada i Reixac van posar en marxa dijous la comissió local d'informació i sostenibilitat de l'empresa, en compliment d'un acord municipal del juny del 2011, amb l'objectiu de crear una “una taula de debat” que permeti escoltar els diferents punts de vista i establir accions per a un “desenvolupament sostenible de la cimentera”. Així ho va manifestar l'alcaldessa accidental, M.Carmen Porro, que va admetre que la cimentera genera molèsties a ciutadans, però que la comissió servirà per saber “quin es el futur de l'empresa”.

Porro va explicar que “sempre hi haurà veus a favor i en contra de Lafarge, però que la idea és compartir les opinions en aquesta taula”. Malgrat tot, a les reunions trimestrals que van començar dijous van declinar assistir-hi la Plataforma Antiincineració, el Grup de Medi Ambient i ICV-EA, que en volen el tancament.

El director de la fàbrica, José Luis Coleto, va recordar que l'empresa dóna feina a tres-centes persones i va reconèixer que han de millorar l'impacte visual de la factoria. També va explicar el comportament ambiental de l'activitat, els darrers incidents que hi ha hagut i els controls i les mesures periòdiques fetes per entitats externes acreditades. De la seva banda, la directora general de Qualitat Ambiental de la Generalitat, Maria Assumpta Farran, va aclarir dubtes relatius a la qualitat de l'aire i de les emissions derivades dels processos productius.

La trobada va servir per abordar el tema de la restauració del Turó, que podria finalitzar d'aquí a un any amb l'obertura del cràter que s'omple amb terres de l'obra de la LAV a l'estació de la Sagrera. Lafarge ha encarregat un estudi sobre la viabilitat d'obrir al públic una galeria d'extracció excavada de dos-cents metres que creua la muntanya.

D'altra banda, la coordinadora catalana contra la incineració de residus a les cimenteres, a la qual pertany la plataforma de Montcada i les de Santa Margarida i els Monjos, Sant Vicenç dels Horts, Alcanar i San Feliu de Llobregat, va criticar la Generalitat després d'una reunió el dia abans amb Farran i el director de l'Agència de Residus, Josep Maria Tost, ja que considera que donen autoritzacions ambientals a les cimenteres perquè cremin residus “sense un estudi epidemiològic” dels efectes sobre les persones.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia