Medi ambient

Centrats en el litoral

costa Les lluites ecologistes gironines continuaran el 2015 tenint com a eix principal la protecció de la costa, sobretot al nord, amb tres focus en el punt de mira: la polèmica futura llei per permetre El Bulli Foundation, la controvèrsia al voltant del pla d'usos marins del cap de Creus que s'està tramitant i les accions contra les prospeccions marines

La lluita ecologista gironina continuarà aquest any, com el 2014, centrada en el litoral –si no és que apareixen batalles noves–. El focus actualment està en tres polèmics projectes: el d'El Bulli Foundation, el pla d'usos marins del Cap de Creus que s'està tramitant, i els projectes de prospeccions marines.

La reconversió del que va ser considerat fins a cinc vegades el millor restaurant del món en un centre d'experimentació i creativitat es preveu que serà un gran actiu per a l'economia de l'Empordà, però suposarà també un important canvi a la cala Montjoi de Roses, situada en ple Parc Natural del Cap de Creus, que els ecologistes no pensen acceptar. El canvi és tal que caldrà fer una “llei a mida” al Parlament –una de les claus del 2015 és veure si s'aprova o no– perquè es pugui realitzar el projecte, inviable amb l'actual marc de protecció de la zona. Els partidaris d'El Bulli Foundation defensen que bona part de les noves instal·lacions seran subterrànies i, per tant, l'impacte no serà tan gran. La Iaeden-Salvem l'Empordà, que considera que es pretén “la privatització d'un espai públic”, va recollir i lliurar al Parlament més de 75.000 signatures en contra del projecte i s'hi van presentar al·legacions signades per 697 persones.

Un altre projecte polèmic que afecta el cap de Creus és el nou pla rector d'ús i gestió (PRUG) de l'àmbit marí del cap de Creus que està tramitant el govern, que té el rebuig del sector turístic i dels ajuntaments, que hi veuen una restricció per a l'activitat econòmica. Els consistoris van pactar a finals d'octubre amb Agricultura un acord de mínims basat en el fet que s'acceptaran les al·legacions que calgui per garantir que no es tirarà endavant d'esquena al territori. Una promesa que el 2015 es podria veure si es manté. De fet, cal dir que en la majoria de les al·legacions presentades es demana que es retiri el PRUG actual i se'n faci un de nou. Les entitats ecologistes també han criticat la falta de consens de la Generalitat amb el territori, però han remarcat que el PRUG és una eina necessària per millorar la gestió del parc i protegir el medi. “Un parc natural no és un parc temàtic: la seva prioritat no és rendiment econòmic”, van ressaltar. També van subratllar que aquest PRUG arriba tard, ja que la llei de creació del parc, el 1998, establia que s'havia de fer en un termini de dos anys.

I, per últim, un altre aspecte pel qual s'està en plena lluita al litoral és en contra dels projectes de prospeccions marines. La plataforma Aturem les Prospeccions a la Costa Catalana –que aplega tota mena d'entitats, associacions i empreses del territori– va fent accions per denunciar que ara mateix hi ha tres projectes per fer prospeccions marines de petroli i gas a Catalunya, i tots tres afecten la Costa Brava. I s'alerta, sobretot, que n'hi un que ja està en els últims tràmits al Ministeri d'Agricultura.

Futurs parcs naturals

Protecció de l'estany i avenç transfronterer

Un altre repte mediambiental del 2015 és l'avenç que hi pugui haver en la protecció de l'estany de Banyoles. Després que el govern hagi descartat crear-hi un parc natural almenys fins al 2018, el Parlament va aprovar al juliol consultar el territori per trobar mentrestant una figura de protecció especial. El parc que si es crearà abans del 2017 és el de les capçaleres del Ter i del Freser, que el govern vol que sigui transfronterer. Caldrà veure l'evolució de les converses amb l'Estat francès.

Projectes Life

Segon any de millora fluvial de fauna i inici a la Pletera

El 2015 serà el segon dels quatre anys d'execució del projecte Life Potamo, coordinat pel Consorci de l'Estany, per millorar la fauna dels rius Ter, Muga i Freser, sobretot de tres espècies greument amenaçades: nàiades allargades, crancs de riu de potes blanques i tortugues d'estany. El 2015, a més, suposarà l'inici de Life Pletera, que té com a objectiu la restauració completa i definitiva del sistema de llacunes costaneres de la Pletera, a l'Estartit.

Pal·liant infraestructures

Pendents de la MAT i de la variant de Bescanó

Els ecologistes continuaran el 2015 amatents a pal·liar els efectes en el territori de les infraestructures. Ara tenen dos fronts principals oberts. D'una banda, la MAT. La línia principal quedarà definitivament engegada al maig amb la inauguració del tram transfronterer, però cal veure què passa amb el ramal de la Selva, en stand by per les pressions del territori. De l'altra, la variant de Bescanó i la resolució de les al·legacions que hi van presentar per protegir el Ter.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia