Medi ambient

Els pous de la dessaladora de Blanes ja són història

El Centre d'Estudis Avançats de Blanes recorda que contribuïen a l'erosió de la platja, que tot i això no es recuperarà immediatament ja que calen més accions

Els pous de captació de la dessalinitzadora de la Tordera, que han format part del paisatge de Blanes en els últims deu anys, ja són història. Els treballs de l'ACA per desmantellar-los, una obra llargament reivindicada ja que els pous feia anys que no s'utilitzaven i contribuïen a malmetre la platja, s'han dut a terme en els últims mesos i actualment ja només queden vestigis de la base de la caseta que es va construir a la vora dels pous i la rocalla que s'hi va posar per protegir la caseta. Les obres han tingut un cost de més de mig milió d'euros.

El regidor de Medi Ambient, Miquel Lupiáñez, i Rafa Sardà, investigador del Centre d'Estudis Avançats de Blanes, valoren molt positivament la retirada dels pous, tant des del punt de vista de l'estètica de la platja com per l'impacte que tenien els pous en l'erosió de la platja. “Valorem molt positivament que s'hagin retirat, però no vol dir que la platja ja es recuperi immediatament. Les estructures de formigó sobraven i s'havien de retirar, però no veurem que la platja comenci a agafar amplada d'un dia per l'altre”, explica Sardà. Per l'investigador, també convindria retirar la rocalla que es va instal·lar a tall d'espigó i la base de la caseta que va construir l'ACA, però Lupiáñez va aclarir que l'ACA no té previst retirar-ho.

Per Sardà, la platja de s'Abanell encara necessitarà regeneracions de sorra “i que tinguem sort aquest any que baixi sorra de la Tordera”. L'avantatge d'aquests últims quatre anys, segons l'investigador, és que ha plogut més i hi ha menys temporals. “Han estat més benignes aquest any que no fa sis o set anys; el 2007 ens vam quedar sense platja”, recorda. “Tot i així, tardarem molts anys a veure la platja com estava abans que hi hagués els pous, a no ser que hi hagi regeneració. També hem de veure quines accions es poden fer per recuperar la punta de la Tordera”, considera.

Les estructures artificials de formigó a la platja, tot i que no eren les úniques causants de la pèrdua de la sorra, provocaven una erosió encara més gran. “Acceleraven l'erosió, però el problema és que la punta de la Tordera està massa canalitzada, i els sediments que surten del riu van mar endins i es perden”, explica Rafa Sardà. Actualment, el servei de Costes de l'Estat i la Universitat Politècnica de Catalunya estan treballant en un estudi per veure quines accions es poden dur a terme per recuperar la platja. En aquest projecte, el CEAB hi col·labora aportant idees.

Lupiáñez també va considerar molt positiu per a Blanes la retirada dels pous, no només per l'impacte mediambiental sinó pel valor turístic que té la platja en la riquesa del municipi.

LA XIFRA

494.000
euros
més IVA és el pressupost que ha tingut la retirada dels pous de la platja de s'Abanell.

LA DATA

2010
a partir d'aquest any
els pous de s'Abanell van quedar en desús, però les estructures continuaven a la platja

LA FRASE

Els pous de formigó sobraven, però no vol dir que d'un dia per l'altre la platja agafi amplada
Rafa Sardà
investigador del CEAB
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia