Medi ambient

Polèmica pel brot de sarna al massís del Port

Els Agents Rurals denuncien que la Generalitat no actua amb prou celeritat

L'Associació Professional d'Agents Rurals de Catalunya ha denunciat la gestió que ha fet el Departament d'Agricultura des que el mes de desembre passat es va detectar una cabra salvatge amb sarna sarcòtica al massís del Port. Els agents lamenten que, tot i que fa un mes de l'aparició del brot de sarna, no se'ls ha deixat actuar fins a aquesta setmana, quan han abatut quatre exemplars de cabra afectats per la sarna. En declaracions a l'Agència Catalana de Notícies, l'Associació Professional d'Agents Rurals sosté que l'única manera de controlar la malaltia parasitària és una actuació “contundent” des de l'inici.

El Departament d'Agricultura ha autoritzat aquesta setmana les societats de caçadors de la Terra Alta a abatre exemplars de cabra salvatge sospitoses de tenir sarna. Una actuació que poden fer els caçadors a les àrees privades pel seu compte o amb la col·laboració dels agents rurals si així ho sol·liciten. Per la seua banda, el president de l'Associació Professional d'Agents Rurals de Catalunya, Francesc Coll, ha assegurat que la participació dels caçadors en el control d'aquest brot és “necessària” però que no es pot deixar “tota la responsabilitat en la voluntarietat dels caçadors”. “Els caçadors són persones que tenen els seus treballs i que podran col·laborar a hores soltes. Els agents rurals disposem dels mitjans necessaris: telescopis, armes de gestió i vehicles per traslladar els animals, a més de l'experiència de treball de camp amb la cabra salvatge. Tenim recursos humans, professionals i de mitjans que són públics, i reclamem que ens deixin actuar”, ha detallat.

A més, els Agents Rurals alerten del risc que la malaltia s'estengui a Terol i Castelló. “És un cas d'emergència que afecta l'ecosistema del Parc Natural dels Ports i l'economia de la zona, perquè hi ha molta gent que viu del turisme cinegètic”, ha dit Coll.

Així mateix, l'Associació d'Agents Rurals també ha fet una crida a la societat civil perquè, si veu algun gos, rabosa o porc senglar sospitós de tenir la malaltia, avisi ràpidament. “Cal la implicació de tothom, perquè ja anem amb un mes de retard”, ha lamentat el president de l'entitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia