Medi ambient

Demanen pressió política perquè es restauri el clot de Can Fatjó a Cerdanyola

La plataforma contra l'abocador vol que els partits aprovin mocions en el ple perquè Puigfel faci els treballs de recuperació requerits per la Generalitat

La Plataforma Contra l'Abocador de Can Fatjó dels Aurons de Cerdanyola del Vallès ha proposat als grups municipals de l'Ajuntament, i també als que configuren l'EMD de Bellaterra, que aprovin una moció que insti la direcció general de Qualitat Ambiental de la Generalitat a exigir a l'empresa Puigfel SA la restauració del clot de l'argilera Almar com li havia demanat la mateixa Generalitat el 2013.

La sostracció de terres que l'empresa va fer entre el 2010 i el 2011 va ser més gran que la prevista en el pla d'activitats de l'explotació minera. L'empresa va fer un clot molt gran, de fins a 70 metres de fondària, el triple que el que s'havia autoritzat el 1989. D'acord amb les dimensions del forat, Puigfel havia de dipositar una fiança d'1,5 milions segons estipula la llei, cosa que, segons la plataforma, tampoc ha fet.

El col·lectiu considera que s'han incomplert les condicions de l'autorització minera en no executar-se el programa de restauració i, a més, haver-hi impagament de la fiança, i per això demana que es declari caduca la concessió d'activitat minera donada a l'empresa el 1963.

L'empresa havia demanat el 2011 autorització per extreure terres per fer treballs de segellament d'altres abocadors i, per la plataforma, l'objectiu era fer obres d'adequació per construir-hi un dipòsit de residus. Puigfel va demanar que es modifiqués el pla de restauració per tirar terres i runes, fet que necessita una modificació del pla urbanístic. I això va fer disparar les alarmes, perquè la Generalitat podria acabar canviant la llicència i deixar-hi portar altres residus, una possibilitat negada reiteradament en els últims anys pel director de l'Agència de Residus de Catalunya (ARC), Josep Maria Tost.

Els plens municipals de Cerdanyola, Sant Cugat i Bellaterra i el Parlament ja van rebutjar la creació de l'abocador a Can Fatjó dels Aurons i que s'executés el projecte de restauració de l'argilera. La plataforma també recorda que el pla territorial sectorial d'infraestructures de gestió de residus municipals de Catalunya 2013-2020 també descarta la possibilitat de cap tipus d'abocador en aquest espai.

LA XIFRA

1,5
milions
és la quantitat que, segons la plataforma, Puigfel no ha dipositat de fiança per les dimensions del forat.

LA DATA

07.02.11
l'empresa va presentar un pla de treball per extreure terres per fer-les servir per segellar abocadors.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia