Medi ambient

Segur de Calafell recupera els aiguamolls i les dunes

Una actuació de l'Ajuntament ha permès crear una zona humida a la platja a tocar del port

A partir d'ara s'espera que atregui aus i peixos i que ofereixi protecció natural quan hi hagi temporals

Calafell fa marxa enrere i ja treballa per recuperar els espais naturals del litoral destruïts pel boom immobiliari i la urbanització de les platges. Els recuperarà a través de la intervenció humana. Un tram de platja de 5.000 metres quadrats, a tocar de l'espigó del port de Segur de Calafell, s'ha convertit en els darrers mesos en un petit oasi en què s'han excavat dos aiguamolls, s'han plantat espècies autòctones i fins i tot s'hi ha creat una barrera de dunes amb la zona de banys. “L'ésser humà és així, quan ha acabat de destruir-ho canvia d'opinió i decideix recuperar els orígens”, va comentar l'alcalde de Calafell, Joan Olivella, en l'obertura al públic d'aquest nou espai.

Descoberta

La idea va néixer pel fet que aquesta part de la platja de Segur de Calafell, resguardada per l'espigó, havia quedat pràcticament sense ús, i les corrents marítimes hi havien anat acumulant sorra. “Fa tres anys vam decidir fer-hi un tancament perimetral per protegir una sortida d'aigües pluvials”, va relatar ahir el regidor de Medi Ambient, José Antonio Jiménez. En observar la dinàmica en què entrava aquest terreny un cop es deixava sense intervenció humana, i que va permetre la reaparició de la vegetació autòctona, van oferir al govern municipal la idea d'aprofitar els terrenys per reconstruir-hi una platja natural. El resultat es va inaugurar ahir davant la curiositat de molts veïns, i amb la vista posada a donar una funció tant educativa com turística a aquest nou afegit a l'oferta litoral del municipi.

L'actuació principal que s'ha fet ha estat l'excavació de dos aiguamolls, que s'han creat fent aflorar les aigües salobres del nivell freàtic. Tot i que s'han reservat 30 metres de platja per al bany, aquesta zona queda separada de l'espai natural per tot un seguit de dunes de dos metres d'alçada, que el vent i les onades s'encarregaran d'acabar donant-hi una forma nova. Per fer possible el gaudi i la connexió amb el passeig, finalment s'ha instal·lat una passarel·la que travessa tot l'espai i que s'acaba amb una pèrgola a la zona de banys, que també s'ha aprofitat per adaptar-la per a persones amb mobilitat reduïda. Cordes i cartells s'encarreguen d'inculcar la difícil tasca de respecte al nou espai i de col·laboració en la seva conservació.

Atracció d'ocells

Un dels objectius és que, un cop completada l'actuació i oberta al públic, les espècies autòctones de fauna i flora se la facin seva. “La llevantada ja ens ha portat alguns peixos als aiguamolls”, avançava ahir l'alcalde, que va destacar que es pretén que el nou espai natural, tot i que creat artificialment, es converteixi en un “punt més de descans per a les aus entre el delta del Llobregat i el de l'Ebre”. En la configuració d'aquesta zona d'aiguamolls, ja s'hi han previst fer illes pensades per a la nidificació de corriols camanegres, espècie que ja té presència habitual a la veïna Coma-ruga (El Vendrell). Pel que fa a les llacunes, s'hi introduiran fartets, que també contribuiran a reduir la presència de larves de mosquits.

La directora general de Polítiques Medi Ambientals del govern de la Generalitat, Marta Subirà, va celebrar la “sensibilitat” del municipi per haver estat capaç d'anar “més enllà”. L'actuació, que afecta la desembocadura del torrent de la Casa Vella i un petit canal de pluvials, ha respectat la seva capacitat de desguàs.

LA FRASE

Volem intentar reparar part del mal que s'ha fet al litoral amb el ‘boom' immobiliari
Joan Olivella
Alcalde de Calafell

LA XIFRA

2
metres
d'alçària són els que tenen les dunes que s'han construït per separar la zona de llacunes de la de banys.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia