Medi ambient

Minva la població de gavià argentat al Parc Natural del Cap de Creus

Un nou cens d'aus mostra una recuperació d'espècies amenaçades com les baldrigues, els xatracs, el corb marí emplomallat i el falcó pelegrí

Els resultats d'un nou cens d'aus dut a terme al Parc Natural del Cap de Creus mostren un escenari d'alta biodiversitat amb una important recuperació d'espècies amenaçades com les baldrigues, els xatracs, el corb marí emplomallat i el falcó pelegrí. En canvi, pel que fa a les espècies més comunes, s'ha detectat un descens del nombre de gavians argentats, segons recull l'agència ACN.

Aquest és el tretzè any consecutiu que el parc natural fa aquest recompte, que es va dur a terme el mes de gener. I les dades són optimistes. En el cas de les baldrigues, per exemple, el cens ha demostrat que en el parc hi ha una de les colònies més importants del país, amb 690 exemplars de baldriga mediterrània i 82 de baldriga balear. Són de les xifres més rellevants registrades aquest hivern a Catalunya pel que fa a aquestes espècies bioindicadores de la qualitat dels ecosistemes marins i litorals.

Altres espècies piscívores detectades són els 79 exemplars de mascarell, hivernant al sector de la punta del cap de Creus, i les 81 gavines vulgars, les cinc gavines capnegres i els 23 xatracs becllargs, aquests darrers considerats vulnerables a l'extinció a Catalunya i d'interès especial atès el seu regim alimentari piscívor.

Una d'aquestes espècies és el gavià argentat. En el cas del cap de Creus, la situació del 2015 coincideix amb el que s'ha registrat a d'altres indrets de la costa: n'ha davallat una mica la població. Amb 1.498 exemplars, la xifra queda lluny dels 2.300 exemplars que s'havien arribat a detectar al parc

Els censos són uns instruments per avaluar el volum d'ocells que passen l'hivern aquí i que s'efectuen cada any a mitjan gener, moment de màxima estabilitat de les poblacions d'ocells que vénen a hivernar a Catalunya. Es fa a més d'un centenar de localitats.

LES XIFRES

690
exemplars
de baldriga mediterrània i 82 de baldriga balear s'han trobat al cap de Creus.
23
xatracs becllargs
, que són una espècie considerada vulnerable a l'extinció en territori català.
1.498
exemplars
de gavià argentat, una xifra que queda lluny dels 2.300 que s'havien arribat a detectar al parc.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia