Medi ambient

S'invertiran 2,5 milions per revestir sèquies a l'Ebre

La CHE finançarà un 80% del cost de l'obra després de tancar un acord amb les comunitats de regants del Delta

La barrera elèctrica per frenar el cargol poma es retarda per un litigi de patents

La Confederació Hidrogràfica de l'Ebre (CHE) destinarà un 30% del cànon del minitransvasament a Tarragona al finançament d'obres de millora agroambiental i modernització del regadiu al delta de l'Ebre. Un acord entre la CHE, la Generalitat i les comunitats de regants del delta de l'Ebre permetrà enguany una inversió de 2,5 milions per revestir sèquies a Deltebre, Amposta i Sant Jaume d'Enveja i reduir així les pèrdues d'aigua. Concretament s'actuarà a les sèquies Balaguer i Cenducats, al marge dret i a la de Vergez, al marge esquerre.

L'objectiu dels regants és que les obres continuen els pròxims anys, ja que sostenen que 25 anys després del minitransvasament, el pla d'obres del delta de l'Ebre (PODE), que executava l'Agència Catalana de l'Aigua ha quedat al 50% de la seua execució total. Ara, és la CHE que gestiona el 80% del cànon del minitransvasament i ha optat per continuar les obres de revestiment de canals, que han estat aturades des del 2010. “Per protegir el Delta és bàsic protegir els regadius”, va dir el president de la CHE, Xavier de Pedro, que ahir va visitar les obres que ja s'estan executant. “Tardarem anys a completar les obres i després ja s'hauran de reparar els canals principals”, va manifestar el president de la Comunitat de Regants de la Dreta de l'Ebre, Manel Masià.

El president de la CHE també es va comprometre ahir a invertir en la lluita contra el cargol poma al Delta. Pel que fa a la instal·lació d'una barrera elèctrica per evitar que el mol·lusc invasor avance riu amunt, De Pedro va explicar que hi ha un litigi entre empreses per un problema de patents. “No serà la solució contra la plaga, però sí una mesura més”, va assenyalar el president de la CHE. Quan s'incremente la temperatura de l'aigua, l'organisme de conca farà prospeccions a l'Ebre entre Amposta i Tortosa per comprovar si hi ha exemplars de cargol poma. També es faran tallafocs al marges del riu i es farà divulgació de la problemàtica.

LA FRASE

El cànon del minitransvasament es destinarà a les obres de revestiment dels canals del Delta
Xavier de Pedro
PRESIDENT DE LA CONFEDERACIÓ HIDROGRÀFICA DE L'EBRE

Es rehabilitarà l'assut de Xerta

Les comunitats de regants i
la central hidroelèctrica de Xerta estan redactant el projecte de restauració de l'assut de Xerta, que està foradat i té importants filtracions d'aigua. “Reparar l'assut és una actuació prioritària”, va manifestar el president de la CHE. Els regants i la hidroelèctrica van fer l'any passat una prova pilot, una actuació que va consistir en la injecció de formigó i resina en un tram de 30 metres de la infraestructura (en total fa uns 300 metres). “La prova va funcionar correctament, ara hem d'acabar el projecte i trobar el finançament necessari per poder-lo executar”, va explicar el president de la Comunitat de Regants de l'Esquerra de l'Ebre, José Pedro Castells.

Pel que fa al cost de la injecció de formigó a l'assut, va ser d'uns 100.000 euros i el van assumir els regants i la hidroelèctrica. Els regants sostenen que el deteriorament de la infraestructura és tan gran que una riuada podria arrossegar l'assut riu avall. La construcció de l'assut és d'època islàmica i pràcticament no s'hi han fet actuacions de millora.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia