Medi ambient

Querella criminal contra els tècnics que van fer els informes del Castor

El personal que va autoritzar el magatzem de gas podria haver cobrat complements “no justificats”

Volen que s'investiguin conflictes d'interessos

L'enginyer de mines i criminòleg Miguel Ángel Gallardo presentarà avui al jutjat d'instrucció número 4 de Vinaròs (Baix Maestrat) una querella criminal contra el magatzem de gas Castor. Segons va informar ahir l'ACN, hi denuncia un presumpte excés de finançament de l'Institut Geològic i Miner d'Espanya (IGME) i el presumpte pagament de complements de productivitat d'imports no justificats a tècnics que podrien estar relacionats amb l'elaboració dels informes i visats del Castor. La querella argumenta que en l'informe de fiscalització de l'IGME del 2008 es detallen diverses irregularitats i hi veu indicis d'un delicte de prevaricació mediambiental i contra el medi ambient i els recursos naturals.

Al jutjat de Vinaròs, de fet, ja estan obertes diligències, des de finals de gener, a través de la denúncia de la fiscalia provincial de Castelló contra 17 persones i l'empresa Escal UGS pel cas Castor. En concret, es va imputar un suposat delicte de prevaricació mediambiental a nou persones responsables de l'informe de l'Institut Geològic i Miner (IGME) del 2007 i de la declaració d'impacte ambiental del 2010. Així mateix, la jutgessa va imputar uns suposats delictes contra el medi ambient i els recursos naturals als vuit membres del Consell d'Administració d'Escal UGS, i també el representant legal de la mateixa empresa.

Comptes irregulars

Segons recull l'ACN, la nova querella fa menció a les conclusions de l'informe de fiscalització de l'IGME del 2008 que ha publicat el Tribunal de Comptes, en què “s'observen diverses irregularitats comptables i indicis clars de delictes d'empleats públics”, que Gallardo relaciona amb els pagaments a tècnics.

La denúncia argumenta a la fiscalia de Castelló que aquests pagaments “irregulars” a persones relacionades amb l'IGME i la clàusula del reial decret pel qual es garantia la indemnització milionària del Castor podrien explicar “el risc” creat amb el magatzem de gas. Es demana, per tant, que s'investiguin possibles “conflictes d'interessos” si alguna empresa o persona relacionada o beneficiada amb el Castor ha pagat treballs encarregats a l'IGME o als seus funcionaris o a entitats amb les quals l'institut tingui convenis o contractes. També demana una instrucció comparativa amb altres magatzems de gas, com ara els Yela i Gaviota, per comprovar si el finançament de l'IGME ha estat diferent.

Per tot plegat se sol·licita al jutjat que requereixi tota la documentació del projecte Castor amb la identificació del personal que hi va participar i la relació de convenis i contractes d'aquest institut amb altres empreses.

LES XIFRES

1.350
milions d'euros
és la indemnització que el govern de l'Estat pagarà a la promotora els pròxims trenta anys.
17
imputats
són els que hi ha actualment en la instrucció del cas Castor al jutjat d'instrucció número 4 de Vinaròs.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia