Infraestructures

infraestructures

CiU de Girona promet fermesa enfront d'Adif si no compleix

El govern assegura que exigirà el compliment dels compromisos contrets per la companyia

Respon així a una moció d'ICV-EUiA que volia denunciar l'empresa

El govern de CiU a la ciutat de Girona va assegurar ahir, durant el ple municipal, que seria “estricte i contundent” en la defensa dels compromisos adquirits per Adif, l'empresa constructora del TAV. Aquest compromís va ser la resposta del grup municipal de CiU a la moció d'ICV-EUiA que demanava que es denunciï Adif per haver presentat recurs contra el compromís de compensar amb més de 3.000 arbres els que s'han hagut de tallar o trasplantar a causa de les obres del tren d'alta velocitat, moció que finalment va ser rebutjada amb els vots en contra de CiU i l'abstenció del PSC i el PP.

La portaveu del grup municipal del PSC, Pia Bosch, va al·legar “inexactituds” en l'argumentació de la moció dels ecosocialistes i va assegurar que en cas de tramitar-se la denúncia o d'arribar al contenciós “es perdria amb tota seguretat”. Bosch va afegir que la valoració econòmica dels arbres, 1,5 milions d'euros, l'havia fet unilateralment l'Ajuntament, i que per tant no obliga Adif a pagar aquesta quantitat. La regidora d'ICV-EUiA que va defensar la moció, Núria Teres, va mostrar-se sorpresa per “la vehemència amb què la regidora socialista” defensava l'empresa. Per altra banda, el portaveu de la CUP, Jordi Navarro, va demanar la convocatòria de la comissió de seguiment de les obres del TAV, petició a la qual es van afegir els altres grups. El regidor de Ciutadania, Jordi Fàbrega, va dir que la comissió es convocaria al llarg d'aquest mes o com a molt tard dins el mes d'octubre. La regidora del PP, Concepció Veray, va mostrar-se d'acord en la necessitat de fer complir els compromisos a Adif, però no va voler valorar si el que convé a Girona és disposar d'aquests més de 3.000 arbres per plantar. Veray va considerar que la màxima urgència és tenir el milió i mig d'euros en què es van valorar i destinar-lo a disminuir l'efecte i les molèsties de les obres als veïns.

LA XIFRA

1,5
milions d'euros
és l'import en què l'Ajuntament ha valorat el cost dels arbres que Adif ha de plantar a la ciutat.

LA XIFRA

5
arbres
per cada un dels 589 tallats i 231 trasplantats és la compensació que Adif té compromesa.

Fins a deu mocions centren el debat en el ple

L'ordre del dia del ple que es va celebrar ahir a Girona tenia deu mocions presentades pels grups de l'oposició. De les deu mocions, que fossin assumptes estrictament gironins només n'hi havia dues. La de les compensacions pel TAV i una de referent a les obres de l'antic cinema Modern, en què el grup socialista demanava la continuïtat del projecte en què es preveia fer a l'edifici un centre cívic per al Barri Vell i millorar les condicions de la sala Truffaut. CiU va assegurar que durant aquest mandat es construirà un centre cívic al Barri Vell, però va dir que volia obrir un altre procés participatiu “amb més garanties” abans de decidir on i com s'ha de construir. La CUP i el PP van donar un marge de confiança al govern de CiU perquè impulsi aquest procés participatiu, i van reclamar que la construcció del centre cívic sigui una de les prioritats del govern municipal. Només ICV-EUiA i el PSC van votar a favor de la moció. El PP es va abstenir i la CUP i CiU van votar-hi en contra.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.