Infraestructures

finançament local

Anglès no obre la biblioteca perquè no la pot mantenir

L'equipament municipal està pràcticament acabat i la Generalitat vol posar-lo en marxa

L'alcalde independent, Pere Espinet, demana que es posposi dos anys per manca de recursos

La inauguració de la biblioteca municipal d'Anglès es farà esperar. Fa vuit anys l'Ajuntament va iniciar els tràmits amb la Generalitat per tirar endavant el servei. Durant el mandat passat es van fer les obres, fins al punt que l'edifici es pot dir que està pràcticament enllestit. Gairebé només hi falta el mobiliari i el fons de llibres que va a càrrec de la Generalitat.

L'Ajuntament, però, davant el requeriment de la Generalitat de demanar data per fer la inauguració oficial, ha respost que, de moment i com a mínim en un termini de dos anys, no veuen factible inaugurar el servei pel cost econòmic que els representa. Ho han calculat en un cost de 100.000 euros cada mes, a més dels 150.000 que suposaria acabar els darrers detalls: climatització, seguretat, enllumenat, etc.

L'obra es va adjudicar per un valor de 880.675 euros, dels quals la Diputació hi ha aportat 36.000, mentre que la resta es parteix en un 50% a càrrec de la Generalitat i l'altra meitat a càrrec de l'Ajuntament.

L'alcalde independent, Pere Espinet, ha fet saber al Departament de Cultura que no cal que es desplaci cap alt càrrec per inaugurar la biblioteca, perquè de moment no ens interessa ni podem obrir-la. “Tenim altres prioritats econòmiques”, assegura. I és que de fet, l'Ajuntament encara arrossega els deutes de molts dels treballs que s'han fet a la biblioteca. L'alcalde espera l'auditoria que ha encarregat per quantificar el volum del deute.

El deute de la neteja

Els problemes econòmics d'Anglès van més enllà i afecten pràcticament totes les àrees. Una és la de la neteja, que arrossega un deute de 80.000 euros a l'empresa que fins ahir se'n va fer càrrec. Es deu la neteja de l'escola, de l'escola bressol i de totes les dependències de l'ajuntament des del mes de desembre passat. L'empresa Baunet n'és la perjudicada, tot i que l'actual equip de govern li ha avançat uns 8.000 euros a compte del deute. Ara, el nou equip de govern ha decidit canviar d'empresa i Clesa és, des d'ahir, l'empresa que s'encarrega de la neteja dels edificis municipals.

Espinet, si bé assegura que els pagaments es faran regularment, diu que no se sent capacitat per establir cap calendari per pagar el deute als anteriors encarregats de la neteja. “No hi ha diners”, diu.

LA DATA

2004
Any en què va començar a posar-se en marxa el projecte de la biblioteca municipal, pendent d'inaugurar.

LA XIFRA

880.675
euros és el cost que ha representat la nova biblioteca i que ara l'Ajuntament no pot mantenir.

LA FRASE

No podem assumir els més de 100.000 euros per any que costa mantenir l'equipament
Pere Espinet
alcalde d'anglès
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.