Infraestructures

Tres anys aturats per les obres del TAV

Des del 2008, la zona del tram cobert del TAV de Vilafranca està envoltada de filferros i pendent d'urbanitzar

El PP es compromet a tancar durant aquesta legislatura el conflicte de la zona descoberta

El principal focus de molèsties és el soroll del TAV en zona descoberta

El que havia de ser un dels parcs urbans singulars de l'Alt Penedès, el quilòmetre i mig de llosa que cobreix les vies del tren que creuen Vilafranca del Penedès i la integració definitiva dels barris Molí d'en Rovira i la Girada amb el nucli urbà és encara avui, tres anys després que acabessin el gros de les obres, una zona envoltada de filferros i una taca poc edificant per la ciutat. Tot i que el projecte d'urbanització ja està definit, l'Ajuntament encara no ha rebut l'obra perquè el pas del TAV i les obres no s'han acabat, tal com esperava l'ens local, i per això els alcaldes que ha tingut la ciutat –Marcel Esteve, Francisco Romero (PSC) i Pere Regull (CiU)– no han acceptat la cessió dels terrenys fins que Adif solucioni el problema.

Els veïns continuen sentint vibracions a les seves llars cada cop que passa un TAV, tot i que menys, després de les actuacions fetes per l'ens ferroviari, i la zona sud, uns 300 metres que inicialment no es van cobrir perquè el conveni no ho va recollir, és objecte de queixes perquè el pas dels trens supera amb escreix els límits legals de soroll. Aquests són els dos principals problemes que l'Ajuntament ha plantejat cada vegada que s'ha reunit amb responsables d'Adif, a Madrid. La resposta, però, no ha estat mai la que esperava escoltar l'alcalde del moment.

L'Adif ha mantingut sempre que la zona descoberta no entra en el conveni i que està disposat a negociar solucions, però mai fins ara s'ha avingut a assumir per escrit aquests acords. L'únic que ha demanat per escrit fins ara ha estat el deute que l'Ajuntament té amb el Ministeri de Foment per les obres, uns 21,5 milions segons l'Ajuntament, i 29 segons Adif.

Després de tres anys d'estira i arronsa, l'alcalde, Pere Regull (CiU), va assumir públicament fa setmanes que en els darrers dos anys ha pecat “d'optimisme” i va interposar el contenciós administratiu que li va reclamar el ple l'octubre del 2010 com a via de pressió perquè es desencalli el conflicte. L'anunci del contenciós, val a dir-ho, ni tan sols ha arribat a la taula del president d'Adif perquè es van iniciar els tràmits precisament quan estava a punt d'acabar-se la legislatura i amb data d'ahir encara no havia estat nomenat ni havia pres possessió el nou secretari general d'Infraestructures, que portarà les regnes d'Adif.

Enmig d'aquest buit de poder als despatxos, l'única veu autoritzada del PP català a Madrid, la vicepresidenta tercera del Congrés, Dolors Montserrat, ha confirmat al diari el compromís de tancar el conflicte i concretar els acords que va acordar l'alcalde amb els anteriors caps d'Adif “perquè no és bo que s'allargui aquesta situació”. Tot i així, Montserrat no ha volgut posar data, però sí la promesa que l'acord “arribarà en aquesta legislatura”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.