Infraestructures

infraestructures

Pastor anuncia obres al corredor mediterrani que no són al pressupost

La Generalitat dubta que el sector privat al qual fa una crida el ministeri pagui el tercer carril fins a Alacant

El projecte encara s'ha de redactar

La ministra de Foment, Ana Pastor, acaba d'anunciar una inversió de 1.200 milions en la construcció del tercer carril ferroviari per a mercaderies entre Barcelona i Alacant. Ho ha fet pocs dies després que s'hagi conegut un pressupost estatal per al 2012 que no ho preveu i apel·lant a la col·laboració dels empresaris espanyols i els inversors estrangers per fer-ho realitat per mitjà d'un partenariat públic i privat. La ministra Ana Pastor ho ha anunciat en una conferència d'un cicle del diari madrileny La Razón, sense especificar ni l'abast del projecte ni les infraestructures afectades. Fonts del ministeri precisen que és la construcció del tercer carril per a mercaderies entre Barcelona i Alacant, però no confirmen si inclourà la connexió als ports de Barcelona i Tarragona i l'eliminació del cul d'ampolla de via única en ample ibèric que avui hi ha entre Castelló i Tarragona. La ministra, conclouen, presentarà el projecte a València de manera imminent. L'agència estatal de notícies EFE informava ahir que l'anunci respon a la reivindicació de la conselleria d'Infraestructures del govern valencià, que recentment li va fer arribar un estudi sobre la construcció del tercer carril. Però el cert és que el pressupost de l'Estat no recull cap tram d'aquest tercer carril per a mercaderies i fonts del sector apunten que l'anunci de Pastor podria ser l'intent de la ministra de calmar el malestar que ha generat en el PP valencià l'absència de partides pressupostàries per a l'obra. El ministeri descarta cap calendari tenint en compte que encara s'ha de redactar el projecte, però Pastor defensa que hi ha fons internacionals “molt interessats” a participar en infraestructures, així com l'opció de grans i mitjanes empreses.

El Departament de Territori de la Generalitat posa en dubte l'execució propera de l'obra tenint en compte que no hi ha diners al pressupost i que difícilment les empreses voldran pagar més enllà de la connexió de la seva factoria amb la línia general.

LA XIFRA

1.200
milions
anuncia la ministra de Foment que s'invertiran en la construcció del tercer carril al corredor mediterrani.

Decebedora inversió a Catalunya

Lluís Recoder, conseller de Territori i Sostenibilitat, està decebut amb la inversió en infraestructures que el govern espanyol ha inclòs en els pressupostos generals. Els ha qualificat de “decebedors” en una entrevista a Catalunya Ràdio, i ha fet una crida a “tota la societat civil catalana”, amb els empresaris al capdavant, perquè reaccioni davant d'aquest fet. Recoder ha dit que, d'altra manera, a Madrid “ens tenen presa la mida”. També ha admès que el govern català esperava que l'executiu de Rajoy “corregís el que no va fer el govern anterior” i al final “resulta que no”.“Cap de les grans demandes de Catalunya –ha dit– té solució en aquests pressupostos.” Ha recordat que ara queden dos mesos de tramitació parlamentària, tot i afirmar que hi ha poc marge de maniobra.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.