Infraestructures

Recoder veu un greuge en els peatges i en vol la gestió

El conseller recorda que la meitat de vies de gran capacitat catalanes són de pagament i, a la resta de l'Estat, un 18%

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, va reconèixer ahir al Parlament que existeix un “greuge comparatiu” entre els peatges que han de pagar els catalans, i els que han de pagar la resta de ciutadans de l'Estat. Va lamentar que una part significativa de les infraestructures de Catalunya depenguin de l'Estat, sobretot pel dèficit en inversió d'infraestructures agreujat més amb els pressupostos de l'Estat. Per ell, la solució és que Catalunya controli les infraestructures estratègiques i disposi de més inversió.

I és que el greuge és evident amb les dades de Recoder: més de 600 quilòmetres de les vies de gran capacitat catalanes són de pagament, cosa que representa el 50%. A la mitjana de l'Estat representen el 18%. El conseller va evitar pronunciar-se sobre la campanya #novullpagar.

Per la seva banda, el diputat d'ERC, Marc Sanglas, va celebrar que Recoder hagi acceptat convocar al més aviat possible el grup de treball de peatges del Parlament. Una de les línies de treball és la relacionada amb l'impuls legislatiu sobre la creació d'un fons per a l'homogeneïtzació, el rescat selectiu i la subvenció de peatges. Fa més de dos anys que es va pactar i encara no s'ha produït cap avenç. Sanglas també ha demanat que no hi hagi accions contra qui no ha pagat els peatges.

Reynés: “És poc raonable”

El conseller delegat d'Abertis, Francisco Reynés, considera “poc raonable” i de baixa repercussió la campanya iniciada en les xarxes socials contra el pagament de peatges, sobretot perquè les autopistes són infraestructures públiques gestionades de manera privada assumint el seu manteniment, “on invertim diners cada dia”. Va reiterar la consigna que Abertis farà tot el que estigui a les seves mans per defensar els seus interessos. Es reclama els diners per la via administrativa i es presenta denúncia davant dels Mossos. Però la plataforma impulsora, Prou Peatges, recorda que la sanció “no està prevista” en el reglament general de circulació i que, per tant, no es pot multar els conductors que no paguin. Un extrem que ahir els Mossos també van corroborar.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.