Infraestructures

Adif valora en 20 milions d'euros els espais que alliberarà el viaducte

El govern municipal considera clau el conveni tripartit amb la Generalitat i l'Estat per veure com es compensa

També calen 7 milions per reforçar l'estació

El regidor responsable del projecte ferroviari de Girona, Carles Ribas, va revelar ahir que Adif va estimar l'any 2007 en un valor de 20 milions d'euros els espais urbans que deixarà lliure el viaducte un cop s'enderroqui. Una quantitat que el consistori haurà de compensar a l'ens públic d'alguna manera. Per això, Ribas considera bàsic també avançar en el conveni entre l'Ajuntament, l'Estat i la Generalitat, que haurà de pactar quin tipus de compensacions s'acorden perquè la ciutat disposi d'aquests nous espais tan cèntrics.

Ribas va avançar que també caldrà compensar el sobrecost de set milions d'euros per reforçar l'estructura de l'estació que va demanar l'anterior govern municipal per fer possible la construcció sobre al parc Central. El regidor va emfatitzar que unes factures “faran que filem molt prim en el conveni perquè la ciutat necessita l'espai alliberat per repensar la mobilitat i la connexió d'est a oest de la ciutat”. Caldrà veure com es compensa però des de l'inici el projecte de l'Estat preveia espais comercials a la futura estació intermodal, però també podria comportar permutes d'espais que permetessin a Adif urbanitzar algun sector i recuperar aquests costos.

LA XIFRA

7
milions
d'euros de sobrecost va generar la petició de reforçar l'estructura de l'estació i el consistori hi ha de front.

Deu milions per l'enderroc

El projecte ferroviari estima en 10 milions el cost de l'enderroc del viaducte en la seva globalitat, segons va explicar ahir l'equip de govern de CiU. Els treballs ja preveuen la desaparició del talús i part del viaducte des de l'entrada sud de Girona fins a l'estació per necessitats constructives. La incògnita sempre ha estat què passarà en el tram que va des de l'estació fins a Pedret, del qual no es preveu l'enderroc en el projecte, sinó que s'haurà de recollir en el conveni que se signi al seu dia. Des de Girona els grups polítics i ciutadans tenen clar que ha de ser l'Estat qui assumeixi aquest cost, però també és cert que la situació econòmica actual posa en entredit l'operació, almenys a curt termini. Els anteriors governs i també l'actual no veuen malament conservar el pont sobre l'Onyar com a mirador d'excepció del Barri Vell. El govern valora que l'espai alliberat pugui resoldre problemes de mobilitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.