Infraestructures

Infraestructures

Girona arracona el projecte per implantar el tercer rail al túnel del TAV

Puigdemont creu que la proposta “arriba tard” i que és “cara i complexa”, per bé que no la descarta

Els veïns reclamen un referèndum per decidir-ho

L'Ajuntament de Girona arracona la possibilitat de fer passar els trens convencionals pels túnel del TAV, per bé que no ho descarta completament. Així ho va garantir l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, després de sentir les conclusions de l'informe encarregat pel mateix consistori. Puigdemont admet que, malgrat la viabilitat tècnica comprovada en l'estudi, “es tracta d'un debat que arriba tard, ja que s'havia d'haver tingut fa deu anys, abans de decidir foradar la ciutat”. Així ho va confirmar durant l'audiència pública sobre el projecte ferroviari que es va fer a l'Auditori de Girona amb la presència d'un centenar llarg de persones.

L'alcalde també va admetre sobre el projecte del tercer rail: “És prou car i complex perquè ara no sigui una prioritat, però calia estudiar-lo, i tampoc l'abandonem.” De fet, l'informe tècnic evidencia que seria la millor opció tècnica de futur, però que requeriria fer el ramal de mercaderies per Salt i les dues connexions al sud i al nord per tornar a enllaçar amb la línia del tren convencional.

Diners per fer el projecte

De la vintena d'intervencions d'entitats i ciutadans es va reiterar en diverses ocasions que el projecte del tren convencional només es tiri endavant “si es disposa de tots els diners per fer-lo”. Els veïns també es van mostrar preocupats per les afectacions i sol·liciten un referèndum a la ciutadania per decidir si es fan unes altres obres, que pel cap baix durarien uns quatre anys. Els veïns del parc Central també van explicitar la voluntat de recuperar com més aviat millor l'espai, com també peticions per recuperar la plaça i la popular escultura d'Alfaro.

Resta de partits

El PSC defensa que les obres es facin completes i que és qüestió de “voluntat política” fer el projecte del tren convencional, mentre que el PP considera que es podrien introduir millores al projecte. La CUP veu preocupant el desori que pot suposar per a la ciutat i va reclamar pensar en les persones i els barris que ja han patit fins ara les obres del TAV. ICV veu l'obra “treta de l'armari dels projectes impossibles” i la necessitat de protegir la ciutadania i ordenar espais afectats.

La clau, en els pressupostos del 2013

L'alcalde Puigdemont va evidenciar que “la fotografia
exacta del compromís de l'Estat en el projecte del tren convencional seran els pressupostos del 2013”. Puigdemont va sostenir, com també van fer altres partits del consistori, que el govern espanyol haurà de definir-se amb claredat si es fa o no el projecte i es traslladarà la petició perquè s'inclogui tot el pressupost per a l'any vinent. L'Ajuntament defensa l'execució de fer passar el tren convencional per sota terra, i recorda que són dues fases més d'una actuació que ha començat amb el projecte també subterrani dels trens d'alta velocitat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.