Infraestructures

infraestructures

Enèrgic rebuig de Girona a l'aturada de l'obra del tren

El ple aprova una moció en què reclama a l'Estat que executi el pas subterrani de rodalies i l'enderroc del viaducte

El text rep el suport de CiU, el PSC, la CUP i ICV, mentre que el PP hi vota en contra

L'Ajuntament de Girona va aprovar ahir en el ple municipal una crítica moció carregant contra la decisió de l'Estat d'aturar les obres del projecte ferroviari que havien de permetre que els trens convencionals passessin per la ciutat de manera subterrània i la desaparició del viaducte.

La moció va rebre el suport dels grups municipals de CiU, el PSC, la CUP i ICV, i només el PP hi va votar en contra. La part expositiva de la moció explicita que la decisió “ha estat presa de manera unilateral, sense explicacions prèvies ni cap possibilitat de diàleg o negociació, i suposa un greu incompliment dels compromisos adquirits”. Per això el conjunt del consistori qualifica de “menyspreu vers la ciutat” i “greuge enorme per al futur i el progrés de Girona” la paralització del projecte ferroviari, un cop s'acabi la posada en marxa del TAV.

En la moció es van aprovar nou punts, entre els quals destaca la voluntat per “expressar el nostre més enèrgic rebuig a la decisió presa pel govern de l'Estat de no assumir, com li correspon, les obres del pas subterrani del tren convencional” i posar tots els esforços perquè l'Estat compleixi allò a què s'havia compromès i executi les fases 2 i 3. Com ja va avançar l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, el consistori es compromet a iniciar les accions judicials contra l'Estat per haver deixat a mig fer el projecte ferroviari previst. En el primer punt es reconeix “el patiment i greus molèsties, inconvenients i perjudicis que han patit els ciutadans de Girona”, en especial els barris de Sant Narcís, la Devesa i Fontajau. A més, s'acorda preparar les al·legacions al pla d'infraestructures del Ministeri de Foment perquè “es rectifiqui el canvi de política de l'Estat” i s'inclogui de nou el projecte en el pla i que sigui el govern estatal qui n'assumeixi el cost en la seva totalitat. El text inclou la convocatòria d'una audiència pública el 6 de novembre i la constitució d'una comissió de seguiment cada quinze dies, com també que Adif entregui el calendari de les obres del TAV, la posada en marxa del servei i el calendari de les reposicions de les zones afectades.

Debat encès

La moció va comportar un debat encès dels grups de CiU, el PSC, la CUP i ICV defensant l'execució del projecte, mentre que el PP va criticar el text de la moció crítica amb l'Estat.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va certificar que la moció “ha de servir perquè la veu de Girona se senti amb claredat allà on s'ha de sentir”. A més, Puigdemont creu que Girona “ha tingut molta paciència, massa als ulls de molts ciutadans”, i va advertir que la moció era “un primer pas dels que vindran, però cal un pronunciament clar”.

El PSC veu inacceptable que no s'executi el projecte, mentre que ICV considera necessari tenir “un full de ruta clar i que no tremoli el pols” i la CUP tem que passi “com un episodi molt negre i deixin la ciutat empantanegada”.

La portaveu del PP, Concepció Veray, va acusar l'equip de govern “de voler confondre la població”. La popular va defensar la voluntat per integrar la infraestructura a la trama urbana, per bé que va afirmar que “no hi ha diners per fer la gran inversió del tren convencional” i va apostar per replantejar i revisar el projecte.

Satisfacció de gais i lesbianes pel nou consell

La Comissió Unitària 28 de Juny va valorar ahir, abans del ple, la creació del consell municipal de gais, lesbianes transsexuals i bisexuals; el segon en una capital de demarcació de l'Estat, després de Barcelona. La comissió va expressar la seva satisfacció per la creació del consell, que creuen que pot ajudar a millorar el treball conjunt entre les entitats que en formen part i el consistori.

j.n.

Un altre pas per a l'ampliació de l'Hipercor

El ple municipal va fer un pas més per permetre l'ampliació d'Hipercor amb la construcció d'un pis més. No hi ha hagut cap al·legació i ni Adif ni Aviació Civil han emès cap informe contrari a l'ampliació.

Tres mocions rebutjades i una d'aprovada

En la sessió plenària es van rebutjar les mocions sobre educació, sobre el 112 d'octubre, així com la de les entitats sobre política d'ocupació juvenil. Es va aprovar la moció a favor del petit comerç.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.