Infraestructures

infraestructures

El PP ratifica al Congrés que no desdoblarà l'N-II a Girona

Els populars es queden sols en contra del traspàs del tram Maçanet-Tordera i d'alliberar l'AP-7 mentre no es fa l'N-II

La moció la va presentar CiU, que va comptar amb el suport del PSC i d'ERC

L'N-II a les comarques gironines va protagonitzar ahir un dels punts del ple del Congrés dels Diputats. Aquest fet, gairebé únic, va servir per evidenciar l'opinió dels grups polítics sobre el futur de la carretera, i que el PP es va quedar sol en contra de les propostes que va plantejar l'oposició per desencallar el problema. La moció, presentada per CiU, va tenir els vots a favor de CiU, PSOE i PNB –124 vots–, l'abstenció d'Esquerra Plural-ICV i UPyD –15 vots– i el vot contrari del PP, amb 173 vots.

El text demanava que el Congrés rebutgés la cancel·lació del desdoblament de l'N-II a Girona, que l'Estat identifiqui les vies amb més trànsit sense desdoblar i apliqui aquest criteri a l'hora de fer noves autovies, i que es traspassi a la Generalitat el tram Maçanet-Tordera amb pressupost per poder fer les obres. A més, s'hi va afegir una esmena del PSOE en què s'insta el govern de l'Estat a alliberar l'AP-7 de Tordera a la Jonquera mentre no es facin les obres de l'N-II, sense allargar la concessió. En canvi, es van rebutjar les esmenes del PP, en les quals es canviava el text perquè es demanés al Congrés que només executés les obres entre Caldes i Maçanet, completés els enllaços de l'AP-7 a la circumval·lació de Girona –una obra que ja s'està fent–, que es prenguessin les mesures necessàries per millorar la seguretat de l'N-II i que es revisés que ha fet la Generalitat amb els 97 milions que l'Estat li va donar per millorar l'N-II al Maresme. D'ICV, se'n van rebutjar les esmenes en contra del desdoblament al tram nord a canvi d'alliberar immediatament l'autopista.

El debat parlamentari el va iniciar el diputat de CiU Jordi Xuclà, qui va insistir en la discriminació que les comarques gironines han patit respecte d'altres territoris de l'Estat: “El govern ha passat d'un desdoblament de cent quilòmetres a fer-ne només vuit”. Laia Ortiz, d'ICV, va afirmar que “no s'ha de destruir més territori, i cal que les concessionàries s'hi impliquin”, mentre que Teresa Jordà, d'ERC, va acusar l'Estat de “no immutar-se” davant la mort de persones. Àlex Sáez, del PSC, va dir que “fins avui l'N-II havia anat lenta però era una prioritat, i ara se la condemna definitivament”. Finalment, Concepció Veray, del PP, va criticar el PSOE per no haver fet les obres en el seu moment, i a CiU per “no tenir en compte la situació econòmica actual”.

LES FRASES

L'Estat es retira de comarques gironines. És inconcebible que no es faci l'eix vertebrador de l'N-II
Jordi Xuclà
diputat de ciu al congrés
Amb el nou govern hem retrocedit, abans demanàvem agilitzar les obres i ara que no les condemnin
Àlex Sáex
diputat del psc al congrés
Si el PSOE hagués fet els deures, no seríem aquí, i ara els recursos han d'anar a la seguretat viària
Concepció Veray
diputada del pp al congrés
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.