Infraestructures

La línia Barcelona-Figueres del TAV, per l'abril del 2013

Puigdemont considera “un menyspreu” que no se'ls hagi informat directament, i tem que el servei s'obri sense l'estació de Girona acabada

Veray acusa l'alcalde de “no estar a l'altura”

Els presidents dels estats espanyol i francès, Mariano Rajoy i François Hollande, van anunciar ahir, després de la trobada que van mantenir a París, que l'abril del 2013 entrarà en servei la línia del TAV entre Barcelona i Figueres.

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va ser taxatiu i va qualificar de “menyspreu” i “descortesia” el fet de “conèixer una notícia tan rellevant per a la ciutat per una roda de premsa a París”. Puigdemont va criticar amb duresa que l'Estat no hagi respost cap de les dues cartes que va enviar a la ministra de Foment, al gener i a l'agost, per conèixer aquests detalls. Per Puigdemont, això demostra que “Veray i Millo no tenen capacitat d'influència real”, i es va mostrar preocupat pel fet que en cap moment s'esmentés que els trens ja pararan a Girona a l'abril. “Seria inaudit que només ens fessin servir per empalmar després dels anys d'obres i patiment”, va concloure.

En resposta a l'alcalde, la portaveu del PP a Girona i alhora diputada al Congrés, Concepció Veray, va exigir a Puigdemont que “si no sap estar a l'altura del càrrec que ostenta, que plegui”. Va defensar també la feina que fan ella i Millo al Congrés i al Parlament: “La feina dels càrrecs electes del Partit Popular no és gestionar l'agenda de l'alcalde, sinó que es valora en funció dels resultats per a les comarques gironines, i avui [ahir per als lectors] s'ha demostrat que se'n fa.” També li va reclamar “que deixi d'actuar com a número tres de la candidatura de CiU al Parlament”. La regidora popular va assegurar que els trens pararan a Girona des del primer dia, per bé que podria ser amb un accés provisional d'entrada. La diputada gironina va afegir que l'anunci de Rajoy “demostra que el govern del PP té molt en compte les comarques gironines, en contra del que alguns diuen”.

Per la seva banda, la portaveu del PSC, Pia Bosch, va valorar com “una bona notícia que els gironins puguin agafar l'alta velocitat a l'abril”, i va expressar el desig que “ara no s'aturi el procés i segueixi amb el tren convencional”. El portaveu d'ICV-EUiA al consistori gironí, Joan Olòriz, va expressar la seva “completa desconfiança en tot el que diguin el govern del PP i Adif”. Olòriz va lamentar: “En lloc de rebre l'alcalde i explicar-li el calendari de l'obra, ens n'assabentem d'aquesta manera.” El portaveu de la CUP en el ple de Girona, Jordi Navarro, també va lamentar que no se n'hagués informat prèviament el territori. Navarro va dir, a més, que “no és una bona notícia, perquè el TAV no representa cap millora per als usuaris gironins del tren”.

El diputat a Madrid per CiU, Jordi Xuclà, veu “poc polit” i de “deixadesa que l'anunci no expliciti que els trens pararan a Girona”, i ahir mateix ja va entrar preguntes al Congrés per aclarir-ho. Xuclà recorda que l'Estat s'ha gastat “prop de 200 milions en indemnitzacions a TP Ferro per l'endarreriment d'una infraestructura que ha tingut quatre dates oficials”. Des del 2004 inicial al 2006 posterior i als retards fins al 2008 i el 2012. A més, destaca que finalment serà el 2013 “perquè es van perdre sis mesos aturant la licitació”. El diputat del PSC per Girona, Àlex Sàez, va considerar l'anunci “una bona notícia que, sense desmerèixer-la, tant de bo es donés en altres infraestructures gironines que estan penjades”.

Pel que fa al temor que les obres a l'estació de Girona no estiguin acabades, Sàez no pateix: “Si hi ha bona voluntat, hi ha temps per acabar-les, i per tant no ha d'haver-hi cap problema perquè hi parin els trens des del primer dia.”

LES REACCIONS

És un menyspreu assabentar-nos d'un fet cabdal per a Girona per una roda de premsa feta a París
Carles Puigdemont
Alcalde de Girona
És una bona notícia que puguem agafar l'alta velocitat l'abril del 2013, ara caldria el tren convencional
Pia Bosch
Cap de l'oposició (PSC)
La notícia demostra que el govern del PP sí que té molt en compte les comarques gironines
Concepció Veray
diputada i portaveu del PP
No és una bona notícia, perquè el TAV no representa cap millora per als usuaris gironins del tren
Jordi Navarro
portaveu de la cup
No me'ls crec. Ni per les formes ni pel que diuen, ni Adif ni el PP es mereixen cap confiança
Joan Olòriz
Portaveu d'ICV-EUiA

El PSC vol 120 milions cada any

El grup municipal del PSC a Girona proposarà avui en la comissió de seguiment de les obres del TAV que l'Estat inclogui 120 milions d'euros en cadascun dels exercicis des del 2013 fins al 2015, per fer així possible el projecte per fer subterrània la línia del tren convencional, valorat en 354 milions d'euros. La cap de l'oposició i portaveu socialista, Pia Bosch, advoca per “fer front comú i deixar de banda els partidismes pel bé de la ciutat, intentant anar tots units per no perdre aquesta oportunitat”. Bosch considera que el PP ha de replantejar la seva posició i pensar en Girona per un projecte que admet que “és difícil però no impossible de fer-lo realitat”. El grup del PSC garanteix: “Serem al costat de l'equip de govern per emprendre les accions que exigeixi el projecte.”

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.