Infraestructures

Indignació de tots els grups polítics, excepte el PP

“Coercitiva“, “repressiva”, “surrealista” són alguns dels adjectius que usen els regidors de Girona i Figueres

La Generalitat defensa els ajuntaments i diu que també va ampliar el transport públic

Els grups polítics amb representació a Girona i Figueres, excepte el PP, es van mostrar ahir indignats per la denúncia de la Delegació del Govern espanyol a Catalunya.

La CUP i ICV-EUiA de Girona van donar suport al govern de la ciutat. El més clar va ser el portaveu d'ICV-EUiA, Joan Olòriz, que va dir sentir-se “coresponsable” del noliejament dels trens i va mostrar-se disposat a acompanyar l'alcalde, Carles Puigdemont, a declarar, “si ho creu oportú”. El portaveu de la Candidatura, Jordi Navarro, va llançar dures crítiques contra els promotors del contenciós: “L'Estat ha entrat en una escalada repressiva i persecutòria atacant, ara, les institucions locals i criminalitzant l'independentisme. Han pres una deriva molt perillosa”, va sentenciar. Per la regidora del PSC, són clares les “intencions polítiques i electoralistes”, i va criticar la “inoportunitat” de la denúncia. El portaveu del grup municipal de CiU, Carles Ribas, es va preguntar si l'Estat també hauria presentat la denúncia “si el tren hagués estat per ajudar Càritas”, i va considerar la denúncia “una mostra més de coerció de la voluntat d'un poble”. El contrapunt el va donar la regidora del PP, Concepció Veray, que no valora el contenciós i prefereix esperar la valoració de la justícia. Tot i així, Veray puntualitza que el contenciós “no és contra l'Ajuntament sinó contra un decret d'alcaldia”.

Reaccions a Figueres

A la capital de l'Alt Empordà, només Maria Àngels Olmedo, del PP, s'ha mostrat partidària de la denúncia de l'Estat contra els ajuntaments de Girona i Figueres. Més combatius es van mostrar CiU, el PSC, la CUP, ERC i AMC, que van lamentar sobretot que el PP hagi usat una institució de l'Estat per un tema partidista, en plena campanya electoral. Marta Felip (CiU) es mostrava sorpresa i va qualificar l'actuació de la delegació del govern de “surrealista”. També Pere Casellas (PSC) va ser molt dur dient que al PP “no li queda vergonya per intentar frenar CiU” i que “podrien usar les institucions de l'Estat per veure què ha passat a l'aeroport de Castelló de la Plana”. Des d'ERC, Mireia Mata, va recordar que ERC ja va donar suport al govern municipal a Figueres quan es va anunciar que es contractarien aquests trens i Joan Font (CUP) va recordar que Figueres forma part dels municipis per la Independència i que és “normal” que s'hi impliqui. També Esteve Gratacós (AMC) va ser contundent i va assegurar: “Aquestes denúncies no fan més que evidenciar la por de l'ultra nacionalisme espanyol de què els catalans expressem lliurement quin volem que sigui el nostre futur com a país.”

Per part seva, Xavi Monfort (ICV) és més crític amb Santi Vila i assegura que “ja se sabia que, tot i que la finalitat podia ser més o menys lloable, hi podien haver problemes” i recorda que ho havia advertit el secretari municipal de Figueres. Diu que ideològicament també li agradaria que Figueres posés facilitats per anar a altres manifestacions populars “però hi havia una clara intenció de capitalitzar el moviment a favor del dret a decidir”, diu.

Suport de la Generalitat

La Generalitat es va posar al costat dels ajuntaments de Figueres i Girona justificant els trens per “garantir el dret a la mobilitat dels ciutadans”.

El Departament de Territori i Sostenibilitat va defensar en un comunicat que va autoritzar i facilitar l'organització dels trens especials de Girona, Figueres i Manresa. De fet, va insistir que també va decidir reforçar els serveis de l'11 de setembre en altres línies i mitjans de transport. Per exemple, a Ferrocarrils de la Generalitat es van posar 18 trens més dels habituals en un dia laborable, i va fer el mateix en rodalies i autobusos.

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Lluís Recoder, va afirmar ahir que Llanos de Luna ha entrat “de ple en el ridícul” i creu que la causa quedarà ràpidament arxivada. De fet, creu que s'hauria de premiar els ajuntaments per haver donat els diners al Banc dels Aliments.

El que ha de fer l'alcalde és comparèixer al contenciós i la justícia ja valorarà
Concepció Veray
portaveu del pp a girona
Tot el meu suport a la Delegació del Govern, i esperem a veure què diu la sentència
Maria Àngels Olmedo
portaveu del pp a figueres
És una mostra més dels intents de coerció de l'Estat espanyol cap a la voluntat d'un poble
Carles Ribas
portaveu de ciu a girona
És d'una inoportunitat absoluta, i al darrera hi ha una motivació política i electoralista
Pia Bosch
portaveu del psc a girona
El PP fa un ús lamentable les institucions per perseguir els alcaldes de Figueres i Girona
Pere Casellas
portaveu del psc a figueres
Tot el meu el suport. La gent es va pagar el bitllet però no hi ha cap problema a usar recursos per això
Mireia Mata
portaveu d'ERC a Figueres
L'Estat ha pres una deriva perillosa criminalitzant l'independentisme i perseguint-lo
Jordi Navarro
portaveu de la cup a girona

LES FRASES

És lamentable que el PP faci un ús de les institucions de l'Estat en un tema partidista
Joan Font
portaveu de la cup a figueres
És inadmissible. L'única cosa que estant aconseguint és refermar-nos en exigir el dret a decidir.
Joan Olòriz
portaveu d'ICVE-EUia a girona
M'hagués agradat que l'Ajuntament hagués posat facilitats per a manifestacions com la del 14-N
Xavi Monfort
portaveu d'icv a figueres
Un ajuntament pot posar una pantalla gegant per un partit de futbol i no pot posar un tren?
Marta Felip
portaveu de ciu a figueres
Aquestes denúncies no fan més que evidenciar la por de l'ultra nacionalisme espanyol
Esteve Gratacós
portaveu de l'amc a figueres

Massa greu, massa pressa

Alberto Ruiz-Gallardón havia estat un dels primers a reaccionar. Vull dir que havia estat un dels primers membres de l'actual govern espanyol a expressar una opinió sobre les conseqüències de la Diada de l'11 de Setembre. “Espanya no té sentit sense Catalunya.” Ho va dir al Cercle d'Economia a Barcelona. Era el 8 d'octubre i Gallardón va admetre que, sense els catalans, els espanyols “no sobreviurien en l'euro”. Ahir, en canvi, Gallardón va ser a Camprodon i a Figueres i no va tenir temps per parlar de la greu ocurrència de María de los Llanos de Luna. A Figueres, l'exalcalde de Madrid va trigar vint minuts a parlar del compositor i pianista Isaac Albéniz, del 1978 i del 2012. En menys d'una hora va dinar i no va atendre els mitjans d'informació. Massa pressa.

J. FERRER

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.