Infraestructures

L'Estat reobrirà el PIF de l'aeroport de Girona si hi ha operacions de càrrega

El deixarà en funcionament per a productes vegetals, i si hi ha operacions d'animals caldrà avisar amb antelació per poder tenir a punt l'estructura

El tancament del PIF (punt d'inspecció fronterer) de l'aeroport de Girona serà finalment parcial i temporal, segons va anunciar ahir la Subdelegació del Govern de l'Estat a Girona. Un cop la Unió Europea doni el vistiplau a la petició de l'Estat, l'entrada de càrrega aèria des de fora de la Unió Europea quedarà restringida a l'aeroport gironí. Es continuarà permetent l'entrada a productes vegetals o farmacèutics, però en canvi no s'analitzarà la càrrega si és relacionada amb productes animals. En tot cas, si hi ha interessats en aquesta última opció hauran de fer la sol·licitud amb prou antelació perquè l'Estat pugui tenir a punt l'estructura necessària el dia de l'operació. D'aquesta manera es volen optimitzar recursos i reduir les despeses econòmiques d'un PIF inaugurat el 2009 i que mai ha acabat de funcionar. De fet, i tot i ser una reclamació dels sectors empresarials gironins des dels anys noranta, en els tres anys que ha estat en funcionament, l'activitat hi ha estat mínima. Només l'hivern del 2009 una empresa va portar bolets provinents de Tunísia, una operació que es podria repetir gràcies al fet que es deixaran operatives les activitats amb productes vegetals.

“Ens sap greu”

El president de la Cambra de Comerç de Girona, Domènec Espadalé, va explicar ahir que la notícia no és bona, però que hauria pogut ser pitjor si el tancament hagués estat total i definitiu. En aquest sentit, admet sobre la decisió: “Ens sap greu”, i afegeix que tampoc s'hi poden oposar, atès l'escàs rendiment que els sectors empresarials han tret al PIF. També lamenta les dificultats per exportar mercaderies des de Girona, que assegura que obliga a anar a l'aeroport del Prat a fer determinades operacions.

LA XIFRA

63.496
quilos
és el que es va transportar de càrrega aèria el 2011 a l'aeroport. Aquest any s'han superat els 128.000.

LA DATA

03.09.09
Fa tres anys i pocs mesos
es va inaugurar oficialment el PIF, i en aquest temps ha tingut molt poca activitat.

LA FRASE

S'estalviaran alguns costos, i si algun dia hi ha mercat podrem tornar-lo a obrir i fer funcionar
Domènec Espadalé
president de la cabra de comerç de girona

Permís de la Unió Europea

Qui està tirant endavant els tràmits respecte del PIF de l'aeroport de Girona és el Ministeri de Sanitat, com a responsable de garantir la qualitat dels aliments que entren a l'Estat espanyol provinents de països de fora la Unió Europea. En tot cas, abans de fer efectiva la decisió s'ha de comunicar a la Unió, un tràmit preceptiu que els estats estan obligats a fer. A part del PIF de l'aeroport de Girona, l'Estat també ha comunicat la voluntat de tancar o modificar altres punts en aeroports com ara Palma, Vigo, Santiago de Compostel·la, Almeria i Bilbao, amb una carta dels ministeris de Salut i Agricultura i Alimentació.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.