Infraestructures

infraestructures

Revolta dels veïns afectats per les obres del TAV a Girona

Unes cent persones tallen el passeig d'Olot i l'avinguda Sant Narcís, i fan caure una tanca de l'obra

L'Ajuntament diu que els treballs a l'estació d'autobusos i al carrer Gironella es reprenen dilluns

Els veïns de Girona afectats per les obres del tren d'alta velocitat van elevar ahir el to de la protesta i van revoltar-se amb dues convocatòries (una al migdia i una altra al vespre). Els veïns estan farts de tenir tanques al davant dels seus negocis, i que les obres no avancin. Asseguren que no confien ni en Adif ni en els polítics de l'Ajuntament.

Al vespre, van participar en la concentració més d'un centenar de veïns, que van tallar el passeig d'Olot i l'avinguda Sant Narcís. Unes quantes persones van clavar coces a una de les tanques fins que la van fer caure.

Els veïns van increpar el regidor del Projecte Ferroviari de l'Ajuntament de Girona, Carles Ribas, que va acudir a l'acte per donar explicacions. Els manifestants van retreure a Ribas que l'Ajuntament no els hagi fet costat i que els hagi enganyat. Van dir-li que no volen més paraules i van reclamar que es treguin les tanques i s'acabin els perjudicis per als veïns i els comerciants: “Ens han donat moltes dates i mai s'han complert; no ens mereixem el tracte que ens heu donat”, cridava, visiblement enutjat, un veí al regidor.

“Compromís ferm”

La paciència dels veïns s'ha esgotat. Asseguren que fa dos mesos que tenen les tanques a tocar dels seus habitatges i comerços i que no hi ha hagut cap moviment substancial. “Tinc el compromís ferm d'Adif que dilluns hi haurà maquinària pesant per fer les rampes a l'estació [subterrània] d'autobusos, cosa que és imprescindible per començar el carrer Josep Maria Gironella”, assenyala Ribas. El regidor va assegurar que el consistori estarà alerta per comprovar que Adif compleix el seu compromís: “Si no fos així, prendrem mesures contundents”, va dir, assegurant que, si cal, l'Ajuntament mateix traurà les tanques. Ribas explica que el fet que treballadors d'Adif marxin demà de la ciutat no vol dir que les obres de reposició s'aturin. “Aquests treballadors tenien contracte d'obra i serveis i Adif els ha resolt. Però hi ha treballadors d'altres empreses [subcontractades] que faran les rampes d'accés a l'estació d'autobusos i la reposició del carrer Gironella”. Les obres de l'estació i del carrer Gironella haurien d'haver començat al novembre. El responsable d'Urbanisme de l'Ajuntament de Girona i portaveu de l'equip de govern diu que s'hi treballa des de fa dies. “Quan es comencen les obres s'han de replantejar els subministraments i s'han de desviar per evitar deixar els veïns sense llum i sense gas”, explica Carles Ribas.

Per altra banda, l'oficina municipal d'atenció al ciutadà per les obres del TAV està tramitant cinc denúncies de veïns contra el Ministeri de Foment, segons informa l'agència ACN. Es tracta de denúncies de veïns que han vist com les obres han provocat danys a les seves propietats. Hi ha també el cas d'un comerciant que demana una compensació per les pèrdues econòmiques que les obres li han causat. L'oficina va obrir fa un mes per atendre les peticions d'assessorament legal que els veïns havien reclamat en relació amb les obres del TAV. En aquests dies s'hi han adreçat diversos veïns. Només són cinc, però, les demandes que han tirat endavant.

5
denúncies
contra Foment ha tramitat de moment l'oficina d'atenció al ciutadà per les obres del TAV en el mes que fa que funciona.
4
mesos
tardaran a fer-se encara les obres del carrer Gironella, si Adif compleix el compromís de començar els treballs dilluns vinent.
ESTHER ARNAU

“Ja fa quatre anys i no podem més”

Esther Arnau, molt indignada, va apujar ahir el llistó de les crítiques pel perjudici de les obres.

Què ha passat?
Avui [ahir] ens han confirmat que els treballadors d'Adif el dia 25 [demà] deixen les obres. Això vol dir que tot això queda així i que quedaven persones de manteniment, quan falta fer les rampes, la reposició del Parc Central i, sobretot, treure les tanques que ens separen de la resta de la ciutat. Ja fa quatre anys i no podem més.
L'Ajuntament diu que vindran més treballadors?
Ens han dit tantes coses en quatre anys que no confiem en els polítics.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.