Infraestructures

judicial

El Tribunal Constitucional atura l'enderroc de la benzinera de Vidreres

Atorga l'empara sol·licitada pels responsables de l'estació de servei

Creu que en les dues sentències prèvies s'havia vulnerat el dret a la defensa

El Tribunal Constitucional (TC) ha anul·lat les dues sentències que obligaven a enderrocar la benzinera de la urbanització Aiguaviva Park, a Vidreres, després d'un llarguíssim litigi judicial. Els magistrats de la sala primera del TC han atorgat l'empara sol·licitada pels responsables de l'estació de servei i han declarat “vulnerat el seu dret fonamental a la tutela judicial efectiva sense indefensió”, segons es recull en la sentència a què ha tingut accés El Punt Avui. S'hauria vulnerat així l'article 24.1 de la Constitució.

Els fets es remunten al novembre de l'any 1988, quan l'Ajuntament de Vidreres va concedir la llicència per construir la gasolinera després de suprimir la classificació com a zona verda d'aquest espai ubicat al quilòmetre 5,420 de la carretera GI-680. L'equipament es va construir el 1989 sobre una superfície de 40.000 metres quadrats. Un grup de veïns va denunciar-ho i va començar un procés judicial que va provocar dues sentències, una del Tribunal Superior de Justícia de Catalunya i una altra del Tribunal Suprem, que n'obligaven l'enderroc. Un cop els propietaris haguessin enderrocat la benzinera, l'haurien pogut tornar a aixecar perquè el nou pla general permet que n'hi hagi una en aquest espai. No ho van arribar a fer, malgrat que l'alcalde de l'època, Jordi Daranas, va signar l'ordre de demolició. Tot i això, el TC ha dictaminat ara que les dues sentències són nul·les, perquè els propietaris no van tenir accés a defensar-se. “De les actuacions es dedueix que no va ser citats a termini ni de forma ni per edictes”, segons la sentència.

Estudiaran la sentència

Els parcel·listes estaven liderats per Manuel Valdivieso, que va ser regidor municipal. Valdivieso ahir encara no havia tingut accés a la sentència i no va poder concretar si el procés podia seguir. El litigi amb la benzinera i la problemàtica més general amb Aiguaviva Park van generar un gran conflicte polític i social a Vidreres. Aquesta sentència n'és el capítol final.

L'Ajuntament s'estalvia 5 milions

Amb la declaració de la nul·litat de les dues sentències se salva la benzinera, però també les arques municipals. L'Ajuntament ara no haurà de pagar una indemnització a la benzinera que, segons fonts municipals, es podria quantificar entre 5 i 6 milions d'euros –el pressupost de Vidreres és de 7 milions–. “Que diguin que no s'ha de tirar a terra fa que l'Ajuntament respiri més tranquil”, va assegurar ahir Jordi Camps, alcalde de Vidreres, que es va felicitar per la sentència. Camps va recordar que era un procés que s'havia allargat molt en el temps.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.