Infraestructures

Els veïns tornen a exigir la fi de les obres del TAV a Girona

Reclamen que els treballs no s'endarrereixin i que s'acabin amb urgència

El govern tem que Adif faci una reposició mínima de la plaça Europa i no s'adigui al projecte fet

Reunió a l'agost de portaveus per buscar el consens dels grups

Els veïns del carrer Bisbe Sivilla i al voltant de la plaça Europa de Girona reclamen que les obres de reurbanització s'iniciïn amb urgència i s'acabin com més aviat millor. Així ho van expressar la quinzena de veïns que dijous passat van assistir a la reunió de seguiment habitual que fa l'equip de govern amb els veïns del sector.

La reunió, després que el ple municipal no aprovés la posada a licitació dels projectes per refer part del parc Central, Bisbe Sivilla i la plaça Mare de Déu de Montserrat, va posar de manifest el malestar dels veïns pel que suposarà un altre retard en el calendari. El govern de CiU va retirar del ple de dilluns la posada a licitació dels projectes en comprovar que no tindria prou suport per a l'aprovació, ja que els grups a l'oposició van expressar dubtes que aquests projectes que es pagarien de manera plurianual comprometessin per a l'any que ve dos milions d'euros d'inversió.

“Jo vull que s'acabi”

Els veïns presents es feien creus que les obres en aquests dos sectors no tirin endavant pel desacord del ple. En la reunió de dijous hi havia el regidor del projecte ferroviari i portaveu de CiU, Carles Ribas, i la regidora d'Hisenda, Maria Àngels Planas, però també la portaveu socialista, Pia Bosch, així com la regidora Glòria Plana i el nou regidor socialista, Joaquim Bonaventura.

Una veïna del sector admetia: “La gent de Girona no sap com hem patit.” I, aprofitant la presència dels polítics, va ser taxativa: “Jo vull que això s'acabi, que es tirin endavant les obres, això és el que volem”, va emfatitzar. Una comerciant del sector també es mostrava molt decebuda per aquest nou retard que suposa el desacord polític del darrer ple i els recordava: “No es pot endarrerir més perquè estem jugant amb els ciutadans del barri.” Una veïna anava en la mateixa direcció i exigia: “Que s'arregli el que està fet una merda! Els perjudicats som sempre nosaltres.”

Picabaralla política

La portaveu del PSC, Pia Bosch, va intervenir en la reunió per explicar els arguments que havien dut la formació i la resta de forces a demanar que es retardés la posada a licitació de l'obra i també va assenyalar que el govern municipal fa un any i mig que no convoca la comissió política de seguiment. També va reiterar, com havia fet en el ple, que se segueixi negociant perquè Adif assumeixi el cost de les reposicions. En aquest punt, el regidor de CiU, Carles Ribas, va recordar que es tractava “d'una reunió de feina i no pas d'un espai de discussió política”.

Els veïns també es van molestar per la picabaralla i els van exigir que busquin l'acord i el consens perquè les obres tirin endavant com més aviat millor i que s'oblidin de qüestions polítiques i partidistes.

Reunió en ple agost

Després del prec unànime dels veïns perquè les qüestions polítiques municipals no aturin els projectes de reurbanització de zones afectades per les obres del TAV, Ribas es va comprometre a accelerar els tràmits i la voluntat és “convocar una reunió urgent de portaveus” per tractar el tema i buscar el consens. Fins i tot va plantejar la possibilitat de fer un ple per no retardar terminis, però això sembla complicat que sigui així i caldrà esperar fins al ple de setembre, un fet que, com ja va alertar el govern, no permetrà que les obres comencin abans del mes de desembre.

Dubtes a la plaça Europa

En la reunió, Ribas també va expressar els dubtes que va generar un plànol de la reposició de la plaça Europa que difereix molt del projecte previst per l'Ajuntament. El regidor va detallar que “sembla una mínima reposició feta amb sauló i sense arbres”. Aquest fet va generar alerta en el govern municipal i, després de converses amb Adif, han assegurat que es complirà amb el que s'havia previst, segons ha explicat Ribas. El consistori té previst reunir-se amb el president d'Adif a principi de setembre per poder aclarir algunes incògnites que continua plantejant la recuperació de la normalitat de tot el sector. El govern municipal es va comprometre a retornar l'estàtua Per a Europa, que ja estava situada a la plaça Europa.

Estem ofegats, estem morts. Després de cinc anys d'obres tenim menys força i el desànim és total
Veí de Bisbe Sivilla

LES FRASES

Aquí tot és urgent. La gent de Girona no sap com hem patit. Volem que s'arregli i que s'acabin les obres
Veïna de plaça Europa

Adif ho vol fet a la primavera

Dani Vilà

Els alts dirigents d'Adif tenen planificat que les obres de restitució global del parc Central i altres zones afectades pel TAV estiguin acabades a la primavera de l'any 2014. Així ho va garantir el director de la línia del TAV del sector nord-est, Rafael Rodríguez, en una visita que va fer la setmana passada a les obres del TAV.

Ho va afirmar davant d'un grup de veïns que van poder visitar les obres i reunir-se amb aquest dirigent d'Adif, com havien sol·licitat i com va tramitar la regidora i diputada a Madrid del PP, Concepció Veray. Els veïns van agrair aquesta informació facilitada de primera mà per Rodríguez, així com l'aclariment de dubtes relacionats amb les demandes d'indemnitzacions per l'afectació als comerços. Per contra, el regidor del projecte ferroviari, Carles Ribas, va expressar el malestar de l'equip de govern municipal pel fet que no se'ls informés de la visita: “No ho sabia ni l'alcalde, un fet que trobo una falta de respecte.” Veray explica que només va tramitar la reunió amb els veïns: “M'ho havien demanat.” I replica a Ribas aconsellant-li que “es preocupi d'altres coses i que deixi a la resta” fer la feina que els toca.

Una de les peticions que havien fet els veïns era poder guanyar visibilitat amb les obres, una petició que s'ha resolt en pocs dies, ja que ara una de cada quatre tanques opaques s'ha canviat per una de reixada. El compromís que també va expressar Rodríguez és que la plaça Europa estigui refeta a final d'any, per bé que l'empresa vol accelerar les obres tant com pugui. Ja s'estan cobrint les rampes als pàrquings. Pel que fa a l'obra de Josep Maria Gironella, es preveu que es completi al setembre. Precisament, en les obres del carrer Josep Maria Gironella s'ha programat la setmana que ve formigonar la zona dels guals i es preveu que durant un dia no es pugui entrar ni sortir del pàrquing. S'ha previst habilitar una zona a sota del viaducte, que disposarà de vigilant, perquè hi aparquin els veïns durant aquesta jornada.

Treballs a la Devesa

Ribas va explicar que alguns dels operaris de Gironella s'han desplaçat ara a la Devesa, ja que han arribat les estructures del tancament de la sortida d'emergència. Els treballs al parc de Girona han de durar uns deu dies i després tornaran per continuar i acabar l'obra de Gironella, que ja està molt definida. Del calendari global, Ribas espera que es compleixi la data donada per Rodríguez, però indica que l'empresa responsable de les obres té una planificació perquè la reposició del parc Central s'acabi a principi d'estiu. Tot i això, el govern està fent gestions amb Foment per fer una trobada en què es puguin fixar més els compromisos del govern de l'Estat amb la ciutat.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.