Infraestructures

infraestructures

Padrosa troba un “error” el TAV per a mercaderies

El director de Transports diu que el projecte es va plantejar malament, que no passen prou trens i que TP Ferro podria tenir dificultats

Una empresa, interessada en el centre intermodal de Vilamalla

El director general de Transports de la Generalitat, Pere Padrosa, va dir ahir que va ser un “error” concebre la via del TAV pel Pertús per a mercaderies. Segons Padrosa, “la infraestructura era necessària”, però no es va plantejar bé. El director de Transports va assenyalar que “les mercaderies no necessiten velocitat, sinó freqüència de pas i trens grans”, i no va dubtar a qualificar “del segon error a Europa” el TAV pensat per a mercaderies, després del canal de la Mànega. “Té una rampa que en 750 metres calen dues locomotores”, va recordar. I va avançar que “és probable que a la concessionària [TP Ferro] li sigui dificultós tirar endavant”, ja que no hi passen prou trens.

Padrosa va defensar que les mercaderies passin per Portbou i va dir que s'ha d'apostar per fer-hi arribar el tercer rail. També va explicar que la Generalitat hi treballa, però que ara no hi ha diners i no pot posar-hi una data. “Tard o d'hora arribarà, serà més aviat que tard”, va afirmar.

Padrosa va fer aquestes declaracions en una taula rodona sobre el sector de la logística dins l'espai català transfronterer, que va organitzar la Fundació Catalunya Europa i de la qual l'exalcalde de Figueres Joan Armangué és el representant a l'Empordà. En el debat hi va ser Manel Nadal, secretari de Mobilitat entre el 2003 i el 2010, que va ser clar sobre el túnel del Pertús quan va dir que “ha estat un fracàs econòmic” i que “la concessionària s'arruïnarà, i acabarà que el sector públic l'haurà de fer rendible”. L'altre ponent era Vincent Dumas, president d'Opencat, que va defensar la necessitat de col·laboració entre el Rosselló i l'Empordà.

El Far Vilamalla

Sobre el centre intermodal del Far Vilamalla, Pere Padrosa va assegurar que aquest any una empresa es podria instal·lar a Vilamalla. La companyia fa temps que està interessada en el projecte. “Ara hi ha les condicions ideals perquè el corredor mediterrani dóna garanties i perquè hi ha fons europeus que ho fan possible”, va explicar. L'alcalde de Vilamalla, Carles Álvarez, va parlar de la urgència d'engegar el projecte.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia