Infraestructures

infraestructures

Foment inverteix 48 milions menys dels previstos a Girona

El diputat socialista, Àlex Sáez, diu que dels 117 milions en inversions del 2013 només se n'han executat 69

Però sosté que el PSOE va invertir, en vuit anys al govern estatal, uns 2.445 milions

El Ministeri de Foment ha executat 69 milions d'euros dels 117,8 previstos el 2013, segons dades que ahir va facilitar el diputat del PSC per Girona, Àlex Sáez. Segons el diputat socialista, aquestes inversions són “vergonyants” i demostren la manca de sensibilitat del govern del PP. L'any 2012, el PP havia previst invertir 270 milions, però només en va acabar executant el 78,5%. Si bé, i pel que fa al 2013 són dades tancades a 31 d'agost, Sàez creu que ara “és important” posar de relleu els 2.445 milions d'euros que es van invertir per part del grup Foment durant els vuit anys de govern del PSOE (2004- 2011). D'aquesta quantitat, però, cal tenir en compte que 1.500 es van destinar a l'obra del TAV.

Segons Sáez, durant els governs socialistes la demarcació de Girona va rebre de mitjana anual 305 milions d'euros pel que fa referència a inversió pública executada. Això representa, segons el socialista, que durant els vuit anys de govern del PSOE el nivell mitjà d'execució dels pressupostos del grup Foment va ser del 62%. 

Amb les dades a la mà, i segons Sáez, els anys en què hi ha hagut una major inversió executada han estat el 2008 (360,9 milions d'euros), el 2009 (637 milions) i el 2010 (463,4 milions). En tot cas, aquest és un període en què hi té igualment un pes molt important la inversió de Tren d'Alta Velocitat.

La valoració del diputat socialista no és nova, si bé aquesta vegada, i aquí hi ha la novetat, ofereix dades per contraposar entre la inversió del PSOE i la del Partit Popular.

Crítiques al PP

Per això, i aquí el gros de la crítica, Sáez considera que des que el PP arriba al govern de l'Estat la inversió s'ha situat “sota mínims”. El diputat socialista va voler fer un apunt postiu i va destacar el fet que els populars han continuat amb el desdoblament de l'N-II, especialment pel que fa referència al tram Caldes-Sils. Un tram que el POSE –va recordar– va deixar adjudicat, si bé va admetre les dificultats que es van haver d'afrontar i que van fer endarrerir l'obra. Sáez també ha recordat que la inversió prevista per aquest 2014 és encara menor, amb 42,4 milions, la qual cosa posa de relleu que la inversió per càpita a Girona és de 55,77 euros, mentre que la mitjana catalana és de 124,74 euros per habitant, i l'espanyola puja fins als 206,77 euros per habitant. “Les xifres demostren l'abandonament i la poca influència que els dirigents del PP tenen per defensar els interessos de Girona”, ha dit Sáez, que alerta que “amb l'arribada del PP al govern estatal la inversió i l'execució pressupostària a les comarques gironines s'ha situat sota mínims”. Segons ell, “evidentment, pels gironins i les gironines no és el mateix que governi el PP que el PSOE”.

LES XIFRES

117
milions d'euros
és el que va pressupostar Foment per invertir a Girona el 2013, però només se n'han invertit 69.
305
milions d'euros
és la inversió pública executada a Girona de mitjana durant el govern del PSOE.

LA FRASE

Això demostra la poca influència que els dirigents del PP tenen per defensar els interessos de Girona
Àlex Sáez
diputat del PSC a madrid
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia