Infraestructures

L'aeroport de Girona ha perdut un 54% de treballadors des del 2011

Un informe de la UGT afirma que s'ha passat dels 1.510 empleats de llavors a 694, i denuncia una “externalització camuflada” de serveis

També critica la retallada de sous i condicions laborals

L'aeroport Girona-Costa Brava ha experimentat els últims anys una gran davallada en el nombre de passatgers, però encara ha caigut més el de treballadors: han quedat en menys de la meitat. Així ho va denunciar ahir la UGT, que va presentar un informe en què s'assenyala que les instal·lacions de Vilobí d'Onyar han passat de tenir 1.510 treballadors el 2011 a només 694 avui, un 54% menys. L'informe destaca, a més, que “hi ha un augment d'empreses derivades de la gestió aeroportuària, la qual cosa implica que hi ha hagut una externalització camuflada d'alguns serveis”.

L'àrea principal, la de tasques aeroportuàries, és una de les que ha tingut una retallada de treballadors més gran, d'un 66%: han passat de ser 917 –i representar un 60,7% del total d'empleats– a només 312 –i suposar un 45%–. En aquest apartat s'inclou la plantilla d'Aena –que s'ha reduït un 25%– i personal dels serveis de terra de Lesma Handling. La pèrdua de personal més alta ha estat en el sector del manteniment de la terminal: un 76%. Pel que fa als serveis als usuaris (botigues, restaurants, informació, transport...), la UGT diu que el nombre de treballadors s'ha reduït un 54,4%. El sindicat assenyala com un “exemple clau” l'anul·lació del servei d'assistència mèdica. També destaca entre les empreses que han tancat els casos del McDonalds (que donava feina a 60 treballadors), l'empresa Auriga de lloguer de cotxes i l'empresa d'autobusos Terravision. En conjunt, el nombre d'empreses ha disminuït un 14,6% (de 48 a 41).

D'altra banda, l'informe denuncia que hi ha hagut “una retallada d'horaris, de salari i sobretot de condicions laborals”. El responsable del sindicat a l'aeroport, Joan Muntada, va explicar, segons l'agència ACN, que l'activitat es concentra cada cop més en franges concretes i que el personal dels serveis de terra té contractes de dues hores al dia.

Sospita sobre el govern

La UGT sospita que el govern “no fa tot el que pot” per rellançar l'aeroport perquè el pugui comprar “més barat” si Aena accedeix a vendre els aeroports per separat. “Si no, no s'entén per què acorden vols amb una companyia israeliana a Alguaire i no a Girona, amb el call jueu que tenim”, va dir la secretària general de la UGT a Girona, Dolors Bassa.

LES FRASES

Abans hi havia 300 empleats als serveis de terra tot el dia, ara amb 50 persones dues hores en fan prou
Joan Muntada
responsable de la ugt a l'aeroport girona-costa brava
S'han perdut més de la meitat dels llocs de treball, molt per sobre de la baixada d'un 8,3% del nombre viatgers
Dolors Bassa
SECRETÀRIA GENERAL DE LA UGT A la demarcació de GIRONA

12 vols suspesos a causa d'una vaga a França

La vaga de controladors francesos convocada per ahir va obligar a cancel·lar al llarg de la jornada un total de 12 vols –sis de sortida i sis d'arribada– a l'aeroport Girona-Costa Brava. En tots els casos van ser vols de la companyia Ryanair que havien d'utilitzar l'espai aeri francès. Les sis rutes suspeses ahir a Girona –en tots dos sentits– van ser les de Brindisi, Leeds Bradford, Londres Luton, Pescara, Karlsruhe-Baden Baden i Dortmund.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia