Infraestructures

Els esquelets de l'L9

Les places Sanllehy i Lesseps encara estan empantanegades per culpa de l'aturada de les obres del metro

La Generalitat anuncia una partida per arreglar-les, però altres espais no tenen data de recuperació

A Mandri, a tocar d'un convent de monges, es manté un gran pou obert

L'aturada indefinida de les obres de l'L9 del metro va deixar un seguit d'esquelets dempeus, en forma de maquinària pesant, a diferents punts de Barcelona. En alguns casos, com a la plaça Lesseps, el nord de Gràcia o la plaça Sanllehy, al barri de Can Baró (Horta-Guinardó), les tanques s'han menjat un bon tros d'espai públic. En d'altres, com ara al carrer Mandri, a la Bonanova, la immensa grua que s'alça sobre el forat que havia de ser una estació de metro sembla formar part del paisatge, també indefinidament.

Des que l'estiu del 2011 la falta de diners va fer que la Generalitat anunciés que parava l'L9 al tram central, diversos punts de Barcelona van quedar esventrats, a mig fer. De mica en mica, aquestes ferides urbanístiques es van anar sargint, però encara n'hi ha algunes pendents de sutura.

El cas més flagrant és el de la plaça Sanllehy: després de suportar anys d'obres infructuoses, els veïns fa temps que reclamen que es cobreixi el forat de la plaça, s'urbanitzi i es recuperi per als veïns. Per a Can Baró aquesta és la plaça més important del barri. L'associació de veïns ha sortit al carrer en nombroses ocasions, ho va fer dissabte passat i ho tornarà a fer demà, per “assegurar-se'n”. Ara la Generalitat ha anunciat que destina 2,2 milions d'euros a la cobertura i la reurbanització de Sanllehy, de manera que les obres podrien començar a finals d'agost o principis de setembre. Els veïns han rebut amb alleujament la notícia, malgrat el retard i cansament acumulats. Les primeres promeses d'inici d'obres havien indicat que començarien a principis d'aquest any. “A d'altres llocs de Barcelona [amb afectació de l'L9, a les estacions de Maragall i Putxet] ja els ho van arreglar, en canvi, a nosaltres... Una plaça tancada no ens serveix per a res”, denuncia Maribel Rodríguez, presidenta de l'associació de veïns.

La Generalitat també ha guardat una partida econòmica per actuar a la plaça Lesseps, una part de la qual està tancada i amb un altre esquelet de cos present, en forma de grua inoperativa. Entre la reurbanització de Lesseps i de la zona de Can Zam afectada per l'L9 el govern, a Santa Coloma de Gramenet, farà una inversió de 2,2 milions d'euros. Segons l'Ajuntament, durant aquest any està previst que es retiri la grua i la tuneladora del subsòl de la plaça Lesseps i que l'any que ve comencin les obres. Una comissió amb Ajuntament, veïns i Generalitat treballa per acordar com es reurbanitza aquest tros de plaça.

Amb l'adequació d'aquestes dues places, s'acabarà l'afectació més important a l'espai públic per culpa de l'aturada de l'L9, però no l'afectació al veïnat. Al carrer Mandri, hi ha encara unes grans tanques i una grua mastodòntica que treu el cap al carrer. Per ara, no hi ha data perquè es retiri. A la banda del passeig de la Bonanova, el pas de vianants és provisional. Les veïnes d'aquest tancat que amaga el gran forat de l'estació són les monges del convent de Missioneres de la Immaculada Concepció. Des del convent lamenten tenir una baluerna com aquesta al davant. Com que el tancat, que ocupa el seu antic jardí, els ha menjat espai d'entrada a l'edifici, les ambulàncies tenen problemes per accedir al convent. A més, les residents disposen de menys espai per passejar, i conviuen amb l'angúnia de l'estampa del “grandíssim pou” ple d'aigua. Alguns comerciants de la zona també apunten la idoneïtat, almenys, de retirar la grua, que té un fort “impacte visual”. Des de la Generalitat es limiten a indicar que, al seu moment, a Mandri van prioritzar la recuperació de la calçada i les voreres, afectades per les obres.

A Sarrià, al carrer Pau Alcover, també tenen un gran tancat desert per culpa de l'L9, però d'un impacte menor (no hi ha pou obert i dóna a la Via Augusta). Grues a banda, a la Sagrera el neguit per l'L9 té un altre motiu: al carrer Camp del Ferro amb Josep Soldevila, que feia de sortida de camions de les obres, hi havien d'anar uns equipaments que ara qui sap quan arribaran.

2,2
milions
és la inversió del govern per reurbanitzar la plaça Lesseps i la zona de Can Zam, afectades per l'L9.
2,5
milions
d'euros destinarà la Generalitat a la cobertura del forat de la plaça Sanllehy i la seva reurbanització.
10
mesos
és la durada prevista de les esperades obres d'urbanització de la plaça Sanllehy, a Horta-Guinardó.
3
anys
es compleixen aquest estiu de l'anunci de l'aturada de les obres de l'L9 al tram central de Barcelona.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia