Infraestructures

La tèrmica de Cubelles serà història el 2019

Endesa lliura el projecte per desballestar l'equipament

L'elèctrica té tots els permisos per construir-hi una planta de cicle combinat, però el consistori prefereix tirar endavant un cicle formatiu sobre renovables on ara hi ha la central

L'Ajuntament de Cubelles (Garraf) ja ha rebut el projecte d'Endesa en què explica com eliminarà la central tèrmica que l'empresa elèctrica té al municipi i que no funciona des del 2010. El pla preveu desmantellar l'edifici de màquines, la caldera i també la xemeneia de 175 metres, que és visible des de la costa del Garraf i del Camp de Tarragona. El desmantellament de la central tindrà una durada de cinc anys des que l'empresa rebi el vistiplau del Ministeri d'Indústria. Després, Endesa hi podria instal·lar una central de cicle combinat, ja que disposa dels permisos per fer-ho. L'alcaldessa de Cubelles, Mònica Miquel (ICV), preferiria que això no es fes i aposta per tirar-hi endavant un cicle formatiu sobre energies renovables.

El projecte de desmantellament de la central tèrmica de Cubelles que Endesa ha lliurat a la direcció general d'Energia, Mines i Seguretat Industrial de la Generalitat i que aquest òrgan ha remès al consistori cubellenc perquè el validi preveu, segons l'ACN, que l'equipament sigui història en un període de cinc anys. Les raons per les quals Endesa vol desmantellar la central són “econòmiques”, per la baixa utilització que ha tingut en els darrers anys i per la seva “nul·la expectativa de futur”. La companyia també argumentava que va tenir pèrdues importants durant els darrers exercicis que la central tèrmica de Cubelles estava en funcionament.

Durant el primer any i mig del procés, l'empresa intentarà vendre els equipaments de la tèrmica i després començarà els tràmits del desmantellament, que preveu executar durant el quart i el cinquè any des que se li autoritzi l'execució del projecte. Per tant, en cas que els permisos s'obtinguin durant l'any 2014, la central estaria totalment desmantellada a finals del 2019. Les instal·lacions que es desmantellaran seran les que constitueixen l'illa de potència que no són aprofitables per a una futura instal·lació de cicle combinat. Es tractaria, per tant, de la xemeneia, l'edifici de màquines, l'edifici auxiliar, la caldera, els equips de transformació i els dipòsits de fuel, entre altres equips auxiliars. Però en el mateix projecte Endesa avisa que “hi ha prevista la instal·lació d'una planta de cicle combinat a la mateixa parcel·la en què s'ubica el grup tèrmic” per utilitzar infraestructures que ja existeixen com ara els conductes per agafar aigua del mar i de gasos. Quant a aquesta possibilitat, fonts de la companyia han explicat que no saben què faran en aquests terrenys en el futur i l'Ajuntament preferiria que s'enterrés el projecte. Miquel, que admet que Endesa està en el seu dret perquè té els permisos necessaris, defensa que “estaria molt bé” que no es fes la central de cicle combinat i, aleshores, aposta per “tirar endavant un projecte de formació on hi ha la central tèrmica” que estigui vinculat amb estudis sobre energies renovables. Per l'alcaldessa, fer això seria una bona manera d'acabar la història de la tèrmica, ja que fa molts anys que el municipi en pateix les conseqüències.

Pel que fa al projecte de desmantellament, el consistori, que rebia gairebé un milió d'euros anuals en compensació, el valora positivament i demana “respecte envers la companyia, però també que Endesa respecti els ciutadans i l'Ajuntament”.

LES FRASES

Hi ha un debat entre els veïns per l'eliminació de la xemeneia; els que estan en contra de la tèrmica la volen a terra i a la resta els és igual
Demanem a Endesa que no hi instal·li el cicle combinat, ja que apostem per un projecte de formació
Mònica Miquel
alcaldessa de cubelles

Un símbol de 175 metres

La central tèrmica de Foix, situada al final del riu Foix, al nucli municipal de Cubelles i a tocar del de Cunit (Baix Penedès), es va començar a construir el 1975, va entrar en funcionament el 1979 i es va apagar el 2010. La imatge que la identifica és la xemeneia de 175 metres que és visible clarament des de bona part del Garraf i del nord del Camp de Tarragona. El desmantellament l'eliminarà. L'alcaldessa, Mònica Miquel, es mostra satisfeta perquè la xemeneia de la tèrmica vagi a terra. Miquel reconeix que hi ha “un debat” entre els veïns de Cubelles per aquest fet i precisa que “els que estan en contra de la tèrmica la volen a terra i a la resta de veïns els és igual”.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.