Infraestructures

Primer TAV a París

El primer comboi de l'estació del TAV a Girona en direcció a París va sortir ahir a la tarda amb 20 minuts de retard

Adif i Foment afirmen que la instal·lació és segura i l'Ajuntament de Girona els porta al jutjat

El primer comboi del TAV que va sortir de l'estació subterrània de Girona –en direcció a París– ahir a la tarda, ho va fer finalment amb vint minuts de retard, després de cinc dies sense servei arran de la irrupció de 40 milions de litres d'aigua al túnel. El restabliment del tram entre Girona i Figueres-Vilafant estava previst amb un tren que havia de sortir a les cinc menys dos minuts de la tarda en direcció a París, després que es donessin per acabats els treballs de drenatge i revisió del material tècnic de la infraestructura ferroviària.

El secretari d'Estat d'Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, que va visitar l'estació, va explicar que l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif) restabliria el servei amb “garanties absolutes” en relació amb la seguretat de la instal·lació. Abans hi havia passat un tren de prova, segons marca el protocol d'actuació en casos d'avaria. Aquest obliga els trens a anar a una velocitat de seguretat i restablir el servi de manera progressiva: “Primer els trens hauran de circular amb les velocitats de seguretat que marqui Adif”, va dir el secretari d'Estat.

Revisió a fons

El secretari d'Estat d'Infraestructures també va anunciar que es revisarà a fons tant el projecte constructiu com l'execució de l'obra a la zona del Mas Xirgu, on hi ha el pou d'atac de la tuneladora. Gómez-Pomar va fer costat a Adif i va explicar que la inundació hauria estat conseqüència de la xarxa de desguàs de la ciutat i del mal estat de la riera de la Pabordia –vegeu informació a la plana 43–.

La interrupció del servei va afectar fins divendres 13.500 passatgers de trens AVE i Avant, en el servei internacional, segons dades facilitades per l'operador. Entre el dispositiu ha estat necessari contractar fins a 130 autobusos per poder traslladar els viatgers per carretera fins a Figueres-Vilafant o aquells que necessitaven arribar fins a les estacions franceses, com la de Perpinyà.

LES XIFRES

1,8
quilòmetres
van estar inundats des de dilluns, en alguns punts amb més de set metres d'aigua
4,5
quilòmetres de via
són els que ha estat necessari netejar per poder restablir el servei de tren
40
milions de litres
d'aigua és el que han extret les bombes del túnel de l'estació del TAV a Girona
85
tècnics
de diferents especialitats, més una vintena de bombers i trenta militars de l'UME hi han intervingut

L'Ajuntament de Girona vol que el jutge aturi cautelarment els trens

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, ja ho havia deixat clar divendres, i molt. Si Adif no acreditava tècnicament a través d'un informe que el restabliment del servei de trens a l'estació subterrània del TAV complia les normes de seguretat, des de l'Ajuntament s'entraria un escrit al jutjat per fer saber la situació al poder judicial. Ahir a la tarda, Puigdemont ho va complir. L'advocat de l'Ajuntament, Lluís Pau, va entrar l'escrit al jutjat ahir al vespre. A l'escrit, l'Ajuntament el que fa és posar en coneixement del jutge aquesta situació i, en aquest sentit, se li demana que reclami aquest estudi i que “prengui les mesures que cregui oportunes, entre les quals hi ha la suspensió cautelar del servei”. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, va explicar que aquesta mesura s'havia fet per prudència: “Nosaltres el que volem és que des d'Adif s'acrediti amb un informe que l'estació del TAV compleix totes les mesures de seguretat, perquè és una infraestructura crítica de la ciutat, a causa del gran volum de passatgers que la utilitzen”, va explicar. Ahir, a més, havia de ser el dia en què per primera vegada es trobessin l'alcalde de Girona i el nou secretari d'Estat d'Infraestructures, Transport i Habitatge, Julio Gómez-Pomar. Aquesta trobada s'havia concretat a petició de l'Ajuntament, segons va explicar l'alcalde. Però no es va poder realitzar. Només vint minut abans, i des de la secretaria d'Estat, es va anul·lar. Es dóna el cas que durant la roda de premsa que el secretari d'Estat va fer a la zona del Mas Xirgu, aquesta es va donar per finalitzada perquè precisament hi havia la trobada amb l'alcalde.

Un contrasentit la plantada a l'alcalde de Girona si es té en compte que el secretari d'Estat d'Infraestructures, Julio Gómez-Pomar, no es va estar de dir durant la roda de premsa al Mas Xirgu que es posarien en coneixement de l'Ajuntament totes les accions que es portarien a terme a l'estació del TAV.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia