Infraestructures

Adif comunica amb un breu correu que el TAV és segur

L'Ajuntament es mostra dolgut perquè només són “sis ratlles” i anuncia que emprendrà una sèrie d'accions contundents

El regidor d'Urbanisme i Projecte Ferroviari diu que reforçarà la pugna amb Adif

El regidor d'Urbanisme i Projecte Ferroviari de l'Ajuntament de Girona, Carles Ribas, va anunciar ahir l'inici d'un seguit d'accions contra Adif en relació amb la mala gestió del projecte de l'estació subterrània del TAV a la ciutat, l'inacabament de les obres i la manca de cap pla de seguretat. Per això, no es descarta presentar un recurs contenciós administratiu i, també, aixecar acta notarial de les zones afectades per les obres, entre d'altres.

Segons Ribas, els fets que han passat els últims sis dies “marquen un nou punt d'inflexió, un Km O, en les relacions entre l'Ajuntament i Adif”. El detonant final ha estat, segons Ribas, com Adif ha informat, amb poc rigor, a la petició del consistori perquè se'ls acredités que l'estació complia amb les mesures de seguretat.

L'Ajuntament de Girona va rebre, passades les sis de la tarda de dissabte, un correu electrònic de sis ratlles. Aquest és el document que des d'Adif se'ls fa arribar i en què el seu director general, Antonio Gutiérrez, considera acreditat que l'estació i els túnels subterranis del TAV a la ciutat compleixen amb totes les normes de seguretat.

Tothom ha admès l'existència d'aquest document, des del subdelegat del govern de l'Estat a Girona, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, fins al mateix Carles Ribas. El valor que cadascuna de les part dóna a l'escrit ja és una altra cosa.

Nou escenari

“A una persona d'Adif, de pressa i corrents se li ha fet dir que l'estació compleix amb les mesures de seguretat”, va criticar Ribas, que va explicar que l'Ajuntament “no vol una carta, vol tot un informe, efectiu clar i fet per un enginyer que els asseguri que tot està al 200%”.

Segons Ribas, tampoc és excusa que no es pugui enviar tot un informe. Per això, va dir, l'Ajuntament “ha après la lliçó i hi actuarà en conseqüència, obrint un front d'accions”. En aquest sentit, no descarten presentar un contenciós administratiu i, si cal, aixecar acta notarial de les zones afectades per les obres. Avui mateix l'alcalde té previst parlar per telèfon amb el secretari d'Estat d'Infraestructures.

El subdelegat del govern de l'Estat a Girona, Juan Manuel Sánchez-Bustamante, va trobar una irresponsabilitat haver portat l'afer al jutjat perquè “genera un clima d'inseguretat” i va reiterar que l'estació “compleix amb totes les mesures de seguretat” perquè “si no fos així no s'hauria restablert el servei”. Ahir els trens d'alta velocitat que van sortir de Girona ho van fer amb normalitat.

LES FRASES

Volem que un enginyer faci un informe tècnic que digui que tot està al 200%
Carles Ribas
Regidor d'Urbanisme i Projecte Ferroviari de Girona
L'estació del TAV a Girona compleix amb totes les normes de seguretat i s'ha acreditat
J. M. Sánchez-Bustamante
subdelegat del Govern de l'Estat a Girona
Les claus

Un Ajuntament carregat de raons perquè qui ha de parlar no ho fa

jOAN TRILLAS

La inundació del túnel i l'estació subterrània del TAV a Girona representa un abans i un després entre les ja difícils relacions entre l'Ajuntament de Girona, el Ministeri de Foment i Adif. De fet, aquesta ja és la clau de volta que definirà el que passarà durant les properes setmanes o mesos. L'escenari ha canviat perquè ara la situació que es va produir va anar més enllà d'unes obres inacabades, ja que va comprometre seriosament la seguretat de la instal·lació, tot i que afortunadament la inundació va tenir lloc quan no hi passava cap tren d'alta velocitat. L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, com a màxima autoritat de l'Ajuntament, està en una situació que el porta, segons reitera, a reforçar el concepte de la seguretat tenint en compte que aquesta és una infraestructura “crítica” a la ciutat. Es per tot això que el consistori ha optat per posar-ho en coneixement del jutjat perquè ho valori. El nou secretari d'Estat d'Infraestructures i segon home fort de Ministeri de Foment, Julio Gómez-Pomar, per cert fins fa poc president de la Renfe, no es va estar de dir dissabte, a peu de l'estació, que s'informaria en tot moment l'Ajuntament. Avui mateix l'alcalde de Girona té previst parlar-hi. Aquest és el Km 0 al que es referia Carles Ribas.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia