Infraestructures

Interior mena pressa a Adif en el pla d'emergències del TAV

El conseller Ramon Espadaler exigeix “responsabilitat” a l'administrador perquè està “al límit” d'exhaurir el termini

Recorda que el pla és “imprescindible” per donar continuïtat a l'activitat

La conselleria d'Interior de la Generalitat va donar ahir un toc d'atenció a l'Administrador d'Infraestructures Ferroviàries (Adif) i va demanar celeritat perquè tingui llest d'una vegada el pla d'emergències del TAV. “S'està dins el termini, però al límit”, adverteix. Tenint en compte que fa gairebé dos anys que ja està en funcionament l'alta velocitat a Girona, el conseller d'Interior, Ramon Espadaler, ha apel·lat a la “responsabilitat” d'Adif perquè atengui els requeriments de Protecció Civil. “Vull fer una invitació serena a reflexionar sobre el que ha ocorregut durant l'episodi de pluges, una reflexió que s'hauria d'haver fet també abans dels fets”, afirma el conseller.

Informació necessària

En aquest sentit, Espadaler es va mostrar “convençut” que Adif serà prou “responsable” per atendre els nostres requeriments. “No es tracta de sensibilitats, sinó de responsabilitat, ja que és una informació que haurien de conèixer tots els cossos d'emergències, els Bombers de la Generalitat, els Mossos d'Esquadra, el Sistema d'Emergències Mèdiques (SEM) i altres efectius”, conclou. Espadaler recorda que “a hores d'ara no estem en la franja d'il·legalitat, sinó que estem en un procés d'adequació d'alguns requeriments”. “Si superéssim aquesta fase sense cap mena d'adequació de les exigències de seguretat, entraríem en un altre escenari, però no vull especular sobre un hipotètic futur”, diu el conseller. Recorda que, legislació en mà, un pla d'autoprotecció es presenta normalment un cop l'activitat està en marxa. Tot i així avisa que s'està en espera que es facin les modificacions oportunes que des del punt de vista de Protecció Civil “són imprescindibles per donar continuïtat a l'activitat”.

Interior ha fet dos reclamacions en menys d'un mes. La primera, el 19 de setembre, abans de l'aiguat, perquè es duguessin a terme aquests requeriments. Unes exigències que, un cop passada la inundació del túnel, s'han tornat a requerir, sense resposta d'Adif.

Sobre el contenciós

El responsable d'Interior també es va pronunciar sobre la decisió de l'Ajuntament de Girona de presentar un contenciós administratiu per garantir la total seguretat del servei del TAV. “La nostra responsabilitat és que, des dels requeriments de Protecció Civil, Adif dugui a terme totes les exigències en el marc del pla d'emergències”. Així, Espadaler descarta, com diu, “judicialitzar el procés”, però comparteix una reflexió que va fer l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont. “Cal anar amb compte perquè és una infraestructura que està sent utilitzada per milers de ciutadans, i això exigeix la màxima seguretat”, diu.

LA DATA

16.09.14
És el dia
que Interior va fer els requeriments a Adif sobre el pla de seguretat. Just abans de l'aiguat.

LA FRASE

No estem en la franja d'il·legalitat, sinó en un procés d'adequació d'alguns requeriments
Ramon Espadaler
conseller d'interior
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia