Infraestructures

Girona expressa indignació pels fets al túnel del TAV

Una declaració institucional considera un “greu perjudici” que Foment hagi deixat l'obra “inacabada” i en situació de provisionalitat

El ple ho va aprovar amb 23 vots a favor i dos en contra, del PP

El primer ple municipal després de la greu inundació del túnel del TAV de Girona va voler expressar el malestar que ha generat el succés. En una declaració institucional, que va rebre els vots de tots els grups excepte el PP, la ciutat manifesta “la preocupació i indignació” per la inundació de la infraestructura que es va produir la matinada del 29 de setembre.

El consistori requereix també al Ministeri de Foment mantenir “de manera urgent” la reunió que ha sol·licitat el consistori per tractar de resoldre el pla de seguretat de la infraestructura, que encara no està aprovat.

Inacceptable per a Girona

En el tercer punt de l'acord, la ciutat de Girona posa de manifest que és “un risc totalment innecessari i inacceptable” que l'obra del tren segueixi “inacabada” quan el servei del TAV es va posar en marxa al gener del 2013 i subratlla que aquesta situació de “provisionalitat” genera “un greu perjudici als ciutadans de Girona”. Per això, en el quart punts'exigeix “la finalització immediata i urgent i sense més retards” de l'obra i de totes les reposicions que segueixen pendents. Es posa èmfasi especial a la finalització del parc Central i al barri de Sant Narcís. També es posa en relleu “l'allargament desproporcionat dels terminis d'execució de les obres en relació amb els previstos en el projecte”.

Reunió a Madrid

La moció va generar una picabaralla dialèctica entre la portaveu del PP, Concepció Veray, i l'alcalde de Girona, Carles Puigdemont. Veray va retreure la moció anunciant que Foment ja ha donat hora per dijous per mantenir una reunió amb una delegació gironina. Puigdemont va defensar que en cap cas és la reunió requerida, sinó que és una trobada fruit de la reunió de fa un mes en què es van negociar molts aspectes de l'acabament de l'obra.

Veray va admetre que “tots hem fallat i totes les administracions i tenen responsabilitat, però s'ha de reconèixer la reacció d'Adif”: Puigdemont li va recordar a Veray “el ridícul que han fet donant la culpa a la xarxa de sanejament”.

La portaveu del PSC, Pia Bosch, va qualificar d'”intolerable la provisionalitat” amb què conviu la ciutat a la zona d'obres i els riscos que això genera. Des d'ICV, Joan Olòriz, reconeix que és un clam ciutadà que el consistori es posicioni després del succeït, mentre que Jordi Navarro (CUP) va donar suport a les accions empreses i va reclamar una data pel ple extraordinari sobre les obres del TAV promès fa més d'un any.

El ple també va aprovar un protocol de contractació responsable que Puigdemont va qualificar com de dia històric pel pas que adoptava el ple.

LA DATA

29.09.14
Es va inundar
el túnel del TAV per l'aigua que es va escolar a Mas Xirgu i va arribar als set metres.

Comissió per Aigües de Girona

El ple de Girona amb l'alcalde Carles Puigdemont es va comprometre ahir a crear una taula o comissió de treball sobre la gestió i direcció de l'empresa Aigües de Girona, Salt i Sarrià. Aquesta petició la van fer diversos grups municipals després de l'auditoria de gestió que s'ha fet i que posa en relleu mètodes i funcionament en la presa de decisions poc clares. Així ho va fer públic el portaveu d'ICV, Joan Olòriz, citant diversos extractes de l'auditoria i va subratllar “la manca de transparència” que se n'extreu. El portaveu de la CUP, Jordi Navarro, va anar més enllà i va demanar la dimissió de l'actual conseller delegat, a la vista de les apreciacions de l'auditoria. La portaveu del PSC, Pia Bosch, va posar en dubte l'encàrrec de l'auditoria i va subratllar el bon servei final que fa l'empresa, però també veu bé la taula de treball. Puigdemont es compromet a fer-la per transparència.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia