Infraestructures

Cimera a Madrid pel TAV

Una delegació de Girona espera tornar avui amb el calendari final de reposició de les obres del TAV

També es demanaran explicacions per l'incident al túnel

Esperen que la trobada desencalli tots els projectes aturats

L'alcalde de Girona, Carles Puigdemont, i el regidor portaveu i responsable del projecte ferroviari, Carles Ribas, van avui a Madrid per desencallar definitivament les obres finals de les zones afectades pel TAV i a demanar explicacions sobre la greu inundació del túnel, que va mantenir tallada la infraestructura en direcció a Figueres cinc dies i mig.

La comissió gironina hi va reiterant que aquesta trobada és el segon episodi després de la reunió que van mantenir el 10 de setembre i en què es va acordar que Foment i Adif donarien un calendari final de les obres al cap d'un mes. Ribas desvincula aquesta trobada del requeriment que va enviar l'alcalde Puigdemont a la ministra Ana Pastor per tenir una trobada urgent per aclarir i esvair dubtes en matèria de seguretat després de la inundació dels túnels amb aigua fins als set metres.

Ribas admet: “No sabem si compareixerà Pastor o no, ni tenim confirmat que hi assisteixin més administracions com havíem sol·licitat.” L'alcalde Puigdemont ja va advertir en el ple municipal de dilluns que òbviament tenir aquesta reunió tècnica “servirà també per demanar explicacions del que va passar”, però també ho va desvincular de la petició expressa feta a la ministra per tenir una trobada de manera imminent. La portaveu del PP, Concepció Veray, va defensar que la trobada era “una reacció ràpida d'Adif i que s'havia de reconèixer” i va defensar que era la trobada que havia proposat el consistori.

Tot empantanegat

A banda de l'episodi de la inundació, la ciutat de Girona espera treure avui l'entrellat de quin és el calendari d'Adif per refer les zones que encara continuen empantanegades. L'obra principal de la qual s'ha de definir el futur és la reposició de la llosa del parc Central, que servirà per recuperar un espai tan cèntric i que fa gairebé sis anys i mig que està ocupat per obres. Adif havia posat com a data de finalització de la llosa a final d'aquest any, un termini que ara ja es veu gairebé impossible de poder complir. El govern municipal també va posar sobre la taula la reposició del sector del Mas Xirgu, precisament per on va entrar l'aigua a la via provinent de la riera de la Pabordia; la proposta per fer desaparèixer el finger de connexió entre l'estació de Renfe i la del TAV, així com la reposició del carrer Oviedo o el tractament d'infraestructura de sota el viaducte. Puigdemont ja ha advertit que després de la inundació i la gestió per part d'Adif de l'incident espera “tornar amb bones notícies i que hagin fet els deures”.

“Desafortunada” Pastor

El conseller de Territori i Sostenibilitat, Santi Vila, va qualificar ahir de “desafortunades” i “injustes” les declaracions de la ministra de Foment, Ana Pastor, en què va reiterar que la xarxa de clavegueres i les fortes pluges van ser les causants de la inundació del túnel del TAV. El conseller va afirmar que les paraules de la ministra “no s'ajusten a la realitat” i va retreure que després d'invertir uns 300 milions d'euros en el TAV a Girona, per poc més de dos milions més “el Ministeri de Foment està quedant molt malament”. I va retreure a l'Estat la poca atenció a l'única línia rendible d'alta velocitat.

LA XIFRA

50
milions de litres
d'aigua es calcula que com a mínim van entrar i inundar el túnel del TAV al pas per Girona.
03.01.15
El ple de Girona
va aprovar dilluns que les obres al Bisbe Sivilla s'acabaran al gener, per l'afegitó d'una franja.

Finalitzen les obres a la plaça Montserrat

Dani Vilà

Les obres de reurbanització de la plaça Montserrat ja han finalitzat i han deixat una plaça dura en un espai diàfan. La setmana passada es van fer els últims treballs i l'empresa constructora va situar unes tanques perquè els materials de les rajoles necessiten un temps per consolidar-se.

La plaça Mare de Déu de Montserrat s'ha de constituir en un nou espai d'enllaç entre el barri de Sant Narcís i el sector del parc Central, un cop s'acabi la reposició d'aquest sector. Per aquest motiu, els treballs han permès treure el mur alçat que tenia la plaça al costat que donava al passeig d'Olot, per facilitar la comunicació dels vianants. Faltarà plantar l'arbrat que s'hi ha previst i que també es coordinarà amb el que hi ha previst al sector de la plaça d'Europa i el parc Central.

El transformador

El transformador elèctric que hi ha a la plaça de moment encara no s'ha retirat com van sol·licitar els veïns amb més de 2.200 signatures, ja que Endesa i l'equip de govern encara estan estudiant diverses possibilitats per fer-ho possible. En tot cas, la petició dels veïns té el vistiplau de l'empresa i el suport del govern.

Bisbe Sivilla, al gener

Les obres al carrer Bisbe Sivilla continuen i estan molt avançades, com ho demostra que ja s'hagi obert al trànsit i es pugui aparcar en el tram del carrer que s'ha reurbanitzat. Ara els treballs se centren a la part de parc i en el moviment de terres, però el carrer ja està a la part final amb la col·locació de bancs. El ple, però, va aprovar un allargament de l'obra fins al 3 de gener, ja que el consistori ha assumit tota una franja dins del parc Central on s'hi ha de fer un carril bici i una vorera ampla per a vianants, així com la plantació d'un rest d'arbres i després Adif en pagarà la factura.

El debat sobre el riu Güell

La proposta de l'Estat de desviar ara el riu Güell per evitar noves complicacions en cas de fortes pluges està generant debat. El regidor d'Urbanisme, Carles Ribas, va indicar que si Adif pretén desviar el riu Güell al sector de Mas Xirgu “no es pot fer d'esquena de la ciutat”. El responsable municipal no entén ara la proposta, quan al projecte inicial ja es preveia l'actuació i la reposició del riu com pertoca, i assenyala que “proposar ara el desviament del riu Güell farà que acabi sent més costós que la mateixa reposició”. Per això, el consistori reclama que Adif compleixi el que estava previst i faci la zona verda que proposa el consistori i que suposarà el cobriment del pou d'atac i el forat de recollida de les terres, punt on va cedir el mur de rajol per l'envestida de la riera de la Pabordia el 29 de setembre i que va convertir literalment les vies del TAV en un riu improvisat que va inundar la infraestructura. Ribas diu que faran “pinya amb la Generalitat” per complir el projecte i buscar les millors solucions.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia