Infraestructures

Insten el govern a millorar la “carretera de la vergonya”

El Parlament aprova unànimement una proposta de resolució del projecte per arreglar el tram d'Anglès a Salt de l'N-141

Demanen que es resolguin les al·legacions i s'incorporin alternatives

La comissió de Territori i Sostenibilitat del Parlament de Catalunya ha aprovat per unanimitat una proposta de resolució sobre els projectes de millora de la carretera N-141, coneguda com la “carretera de la vergonya”, entre Anglès i Salt, i la protecció de les valls del Ter i del Brugent.

Amb aquesta proposta de resolució presentada per ERC, ICV-EUiA i la CUP, s'insta el govern a analitzar les al·legacions presentades a l'actual projecte de tramitació, que inclou diversos traçats alternatius, com podria ser fer la variant entre el riu Ter i el nucli urbà de Bescanó, que passi pel sud de Bescanó i l'anomenada alternativa zero. Aquesta darrera opció seria la de mantenir l'actual trajecte de la carretera per l'interior de Bescanó, i arreglar les zones més perilloses per a la circulació, que són els revolts de Vilanna i els de la Pilastra. La proposta de resolució aprovada ahir al Parlament demana incloure totes propostes al projecte de millora del vial.

Altres continguts

L'acord insta també el govern de la Generalitat a executar les millores ja previstes i aprovades en el traçat Anglès-Vilanna i estudiar altres accions d'urgència al llarg del traçat. A més, es demana que s'elabori una diagnosi de mobilitat de les valls del Ter i el Brugent, orientada a la recerca d'alternatives de transport col·lectiu que permetin rebaixar el nombre de vehicles que hi circulen.

El diputat d'ERC Roger Torrent va explicar ahir que el projecte de millora “és essencial” per respondre “al clam ciutadà” sobre aquesta qüestió, i resoldre els problemes de seguretat de la via. Pel que fa a la variant de Bescanó, el diputat gironí (i alcalde de Sarrià de Ter) considera que “es tracta d'un projecte inadequat i no ajustat a dret”. En l'aspecte mediambiental, alerta que el projecte “posa en risc l'entorn del riu Ter en aquesta zona i té un cost de diner públic molt elevat.”

El projecte del govern proposa fer la variant de Bescanó pel nord del municipi seguint, en bona part, el trajecte del Ter –el qual travessa dues vegades amb ponts elevats– i entrant, en alguns trams, dins dels termes de Sant Gregori i Salt. Vuit entitats en defensa del territori i vuit grups polítics municipals de Salt, Girona, Sant Gregori i Anglès van presentar al·legacions conjuntes al projecte de la variant per Bescanó. També ho van fer els consistoris de Salt i Sant Gregori sense que, de moment, s'hagin resolt.

LA XIFRA

53
milions
d'euros es preveu que costi la variant de set quilòmetres, segons els ecologistes.

LA DATA

14.03.14
Es va publicar
al DOGC l'inici del procés d'informació pública de l'estudi informatiu i d'impacte ambiental de la variant.

LA FRASE

El projecte de la variant de Bescanó és inadequat i no ajustat a dret
Roger Torrent
diputat d'erc al parlament
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.