Infraestructures

Valldoreix, lliure d'alta tensió 101 anys després

Endesa ha començat a retirar 48 quilòmetres de cable i dotze torres

Els veïns ho reclamaven des del 2002

La grua va començar a fer realitat ahir al matí una reivindicació històrica dels veïns dels districtes santcugatencs de Valldoreix i Mira-sol amb la retirada de la primera de les dotze torres d'alta tensió que des del 1913 creuen la zona i també la de Mira-sol. Abans d'acabar l'any Endesa haurà completat la retirada de totes les torres i també haurà retirat els 48 quilòmetres de cables aeris, ja que actualment el subministrament es fa a través d'una línia soterrada de tres quilòmetres que la companyia ha anat instal·lant els últims dos anys. Els treballs, segons va explicar la directora general d'Endesa a Catalunya, Isabel Buesa, han obligat a “fer modificacions en altres trams, reconfigurant la xarxa vinculada a diferents subestacions, concretament la de Can Jardí, a Rubí; la de Collblanc, i a Barcelona les de Penitents i Sant Andreu”.

Des de l'Entitat Municipal Descentralitzada (EMD) de Valldoreix, el seu president, Josep Puig, no podia amagar la satisfacció per haver-se complert aquesta vella reivindicació iniciada el 2002, i explicava que aquesta era una fita basada en la fe i “un homenatge a la gent del barri que no ho ha pogut veure en vida”.

El desballestament de les torres elèctriques és fruit d'un acord signat el juliol del 2012 en què també es repartien els 3.930.000 euros de cost entre Endesa, l'Institut Català d'Energia (1,5 milions) –depenent de la conselleria d'Empresa i Ocupació de la Generalitat–, l'Ajuntament de Sant Cugat (962.000 euros) i l'EMD de Valldoreix (1.468.000 euros). Com que actualment la Generalitat no pot fer front al pagament de la seva part, l'Ajuntament i l'EMD han avançat la seva quantitat –900.000 i 600.000 euros respectivament– perquè ja estava feta la reserva prèvia en els pressupostos.

Urbanització

Un cop finalitzat els treballs s'hauran eliminat tres quilòmetres lineals d'infraestructura aèria que transcorren entre la rambla del Baixador (Mira-sol) fins a arribar a la plaça de Can Cadena (Valldoreix). De retruc a l'operació també s'alliberaran uns terrenys que permetran a l'Ajuntament donar continuïtat a l'avinguda del Baixador per convertir-lo en un “carrer amb voreres amples i espais verds que doni prioritat
al passeig”. L'alcaldessa Mercè Conesa es mostrava satisfeta ahir que s'hagi pogut donar resposta “a una demanda de fa molts anys” que dota d'una “millor qualitat de vida” els veïns d'aquesta zona. I també va assegurar que seran “molt curosos” en el disseny de la urbanització de la futura avinguda.

LA XIFRA

3,39
milions
és el cost dels treballs per desballestar la línia que paguen la Generalitat, l'Ajuntament i l'EMD.
Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia