Infraestructures

Un nyap per fer el ridícul

L'Ajuntament ja va advertir a l'octubre que la solució provisional no era suficient per evitar la inundació si hi havia pluges abundants

El consistori manté la preocupació i Foment i Adif reiteren que la seguretat està garantida

Aquest cop no va ser un envà simple de maó com el primer cop; però, com va assenyalar ahir l'alcalde Puigdemont, tampoc calia ser enginyer per veure que amb un altre episodi de pluges es podia repetir l'incident. El més greu és que el consistori va incloure en un informe a mitjan octubre, que va remetre a Foment i Adif, el perill que hi havia amb la solució proposada. Era un simple esquema –vegeu el gràfic del costat– molt entenedor. El mur de formigó situat més al sud, que es va construir utilitzant els blocs que durant l'obra es van fer servir per aguantar els fanals provisionals, era més alt que el mur nord situat just on es va ensorrar el mur de totxo. Aquesta diferència d'altura evidenciava que, si la riera de la Pabordia tornava a trobar el riu Güell crescut i el nivell de la riera pujava, la sortida més fàcil tornaria a ser pel forat per on es va extreure la terra de la tuneladora, tal com ha acabat passant.

El consistori va avisar d'això en aquell informe, va reiterar el perill divendres davant la previsió de pluges continuades durant tot el cap de setmana i, fins i tot, va requerir als responsables de l'obra que s'actués d'urgència per evitar el que va acabar passant. La realitat és tossuda i ara la repetició idèntica dels fets ha palesat que Adif va subestimar els arguments dels governs català i municipal. S'ha evidenciat que la problemàtica no va ser del sistema de clavegueram com sorprenentment va adduir Adif dos dies i mig més tard del succés.

A l'octubre, l'alcalde Puigdemont va alertar del que hauria pogut passar si un tren s'hagués trobat entrant al túnel quan l'aigua va arribar a tocar de la catenària i va superar els set metres en pocs segons. En aquella ocasió, la inundació va passar de matinada i sense circulació de trens. Adif i Foment van defensar a ultrança que la seguretat estava garantida en tots els casos. Diumenge, la inundació va tenir lloc amb un tren a l'estació que es va veure obligat a fer marxa enrere, en veure que l'aigua tornava a ocupar part de les vies, i evacuar els passatgers del comboi. No en va, Puigdemont, en la reunió d'ahir amb els responsables de Foment, va tornar a posar sobre la taula la preocupació per la seguretat. Des de Foment es va reiterar que la seguretat està garantida i que és primordial davant qualsevol de les actuacions que es fan després de cadascun dels incidents que ha tingut la infraestructura.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia