Infraestructures

Treballs a Mas Xirgu per evitar més aiguats al TAV

La urgència de Foment es tradueix en l'inici de les obres per fer desaparèixer un pont que fa d'embut i la neteja de la llera

Avui arriba més pluja, que no es preveu intensa a la ciutat de Girona

Ni vint-i-quatre hores van passar des de l'anunci del número dos de Foment perquè comencessin els treballs al sector de Mas Xirgu per evitar que es repeteixi una tercera vegada la inundació dels túnels del TAV a Girona.

Ahir al matí, una gran màquina piconadora va començar a demolir un pont sobre el riu Güell que dóna accés al pou d'atac de la tuneladora del TAV i la zona d'obres. Aquesta estructura de formigó té tres forats per on ha de passar el riu i es considera que amb un cabal gran, com va ser el cas dels dos dies en què es va inundar la infraestructura, acaba provocant un efecte de presa en aquest punt que impedeix que la riera de la Pabordia aboqui l'aigua al riu uns metres més amunt i que aquesta s'acabi escolant pel forat d'extracció de les terres. Una de les primeres actuacions que es van fer amb una retroexcavadora va ser la neteja de bona part de la llera del riu Güell, que estava plena de canyes i vegetació que la força de l'aigua havia dut riu avall.

En el mateix sector també es podia veure ahir durant tot el dia com diversos operaris s'encarregaven de treure vegetació i arbrat que havia crescut a la llera del riu i que també dificultava el pas del curs fluvial, en especial, quan el cabal és molt gran per l'efecte de llargues precipitacions.

Sense tapar

Un altre dels compromisos del secretari d'estat d'infraestructures en la seva visita a Girona va ser tapar també de manera immediata el forat per on s'extreia la terra de l'obra del TAV, el punt per on s'ha escolat l'aigua les dues vegades que s'han inundat les vies del tren d'alta velocitat a Girona.

Ahir, a primera hora de la tarda, el forat per on la riera de la Pabordia ha trobar la sortida en aquestes dues ocasions continuava sense tapar-se i per avui i demà al matí està previst un altre episodi de pluges, tot i que no es preveu que siguin de gran intensitat. L'Ajuntament ja va alertar divendres passat Adif que s'acostaven precipitacions intenses i que la solució provisional, d'un mur de formigó de diverses peces, no seria suficient si el cabal de la riera tornava a ser molt gran, com així va passar, en especial perquè el mur sobre el forat era més baix que el de l'altre costat. Entre les tasques encomanades per evitar que es repeteixi l'episodi, s'ha de refer la canalització de la riera de la Pabordia, que en el seu últim tram encara es fa amb uns tubs d'obra provisionals, perquè es faci de manera directa.

LA XIFRA

9
setmanes
ha tingut Adif per executar millores a Mas Xirgu, i es fa ara un cop s'ha repetit la inundació del túnel.

Reunió el 9 de desembre per parlar de l'obra

L'Ajuntament de Girona i els interlocutors de Foment i Adif està previst que es reuneixin el 9 de desembre per seguir l'evolució del calendari previst per a la reposició de les zones afectades per l'obra.

Volen explicacions d'Adif, al Senat, i de la ministra Pastor, al Congrés

La diputada gironina d'ERC, Teresa Jordà, va entrar dilluns mateix una sol·licitud perquè la ministra de Foment, Ana Pastor, comparegui al Congrés a donar explicacions sobre la reiterada inundació de l'estació del TAV a Girona. En paral·lel, el senador del PSC Rafel Bruguera ha demanat la compareixença urgent del president d'Adif, Gonzalo Ferré, al Senat pel mateix motiu. Bruguera qualifica de “desídia” de Foment i “actitud negligent” en tot l'afer.

La CUP i ICV volen dur als tribunals el desori de les obres del TAV

La CUP i ICV consideren que l'Ajuntament de Girona hauria de recórrer als tribunals. La CUP aposta per emprendre accions legals “per les deficiències de l'estació” i reclama explicacions pel nou episodi. Des d'ICV, Joan Olòriz també veu necessàries accions legals, però admet que el consistori “és ostatge” d'unes obres inacabades. L'alcaldable del PSC, Sílvia Paneque, vol explicacions i recorda a Pastor que havia garantit que els fets no es repetirien.

Identificar-me. Si ja sou usuari verificat, us heu d'identificar. Vull ser usuari verificat. Per escriure un comentari cal ser usuari verificat.
Nota: Per aportar comentaris al web és indispensable ser usuari verificat i acceptar les Normes de Participació.
[X]

Aquest és el primer article gratuït d'aquest mes

Ja ets subscriptor?

Fes-te subscriptor per només 48€ per un any (4 €/mes)

Compra un passi per només 1€ al dia